Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Rat traje za 2.000 nestalih

Otkopani zemni ostaci 56 Srba ubijenih 1995. godine u Hrvatskoj. Na Baniji ekshumirano manje od 300 stradalih u „Oluji“

Jos_nisu_procesuirani_mnogi_ratni_zlocini_nad_Srbima.jpg

POSMRTNI ostaci 56 Srba ubijenih tokom hrvatskog osvajanja Krajine 1995, koji su početkom meseca ekshumirani u Gornjem Selištu na Baniji, samo su mali deo žrtava čije sudbine još nisu rasvetljene. Rat u Hrvatskoj još nije završen za više od 2.000 osoba koje se vode kao nestale, od čega je polovina srpske nacionalnosti. Sa registrovanih lokacija do danas je ekshumirano manje od 1.000 žrtava postradalih u akciji hrvatske vojske „Oluja“.

Svi posmrtni ostaci otkopani nedavno na Baniji ponovo su sahranjeni na mesnom groblju u Gornjem Selištu, do potvrde identiteta analizom DNK, kada će biti prebačeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu. Tamo će sačekati konačnu identifikaciju u prisustvu porodica.

Prema podacima hrvatske Uprave za zatočene i nestale, dosad su ekshumirani posmrtni ostaci 1.081 osobe stradale 1995, a identifikovano je njih 681. Srpska Komisija za nestala lica nedavno je saopštila da su u regionu Banije ekshumirana ukupno 284 posmrtna ostatka, od čega je do sada identifikovano 100 osoba.

Otkopavanje masovnih grobnih mesta u ovom delu Hrvatske počelo je 2007. na groblju Sveti Nikola u Petrinji, gde su ekshumirani posmrtni ostaci 160 žrtava.

TRAGAJU DVE DECENIJE

U UDRUŽENjU porodica nestalih i poginulih „Suza“ kažu da za veliki broj Srba „Oluja“ nije trajala samo dva dana, već traje i danas. – Očekujemo da Srbija i Hrvatska što pre rasvetle sudbine nestalih i okončaju proces ekshumacije i indentifikacije žrtava stradalih u ratnim dejstvima devedesetih godina.

Posmrtni ostaci ekshumirani nedaleko od Kline pripadaju Srbima koje je ubila Hrvatska vojska avgusta 1995. Oni su bili deo kolone prognanika koja se tokom akcije „Oluja“ protezala od Gline do Dvora. Na njih su pucali hrvatski vojnici, potpomognuti delovanjem Petog muslimanskog korpusa Armije BiH.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac očekuje da sa Selišta bude ekshumirano najmanje 100 Srba koji su stradali u koloni.

– Hrvati su podatke o ovoj lokaciji srpskoj strani dostavili još 1996, ali zbog politikantstva i želje da se sakrije prava istina, ekshumacije se sprovode tek danas – ističe Štrbac. – Sa 47 lokaliteta u Hrvatskoj do sada je ekshumirano 1.188 Srba stradalih tokom „Bljeska“ i „Oluje.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

U Srbiju stiže Krajina

Slavno Divoselo spalo na četvero stanovnika

Kako je otkriven hrvatski špijun među srpskim poslanicima?

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: