fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ranko Radelić: Odnos prema Jasenovcu je kalibrisan kao mjera ljudskosti

Uporedimo li dostupne tragove preostale iz prošlih epoha sa onim što nam kao predložak pruža 20. vijek, jasno je da su naši davni preci bili biološki prilagođeniji ovoj planeti, nesumnjivo inteligentniji i moralno superiorniji od današnje populacije, koja je biološki, ali i na mnogo drugih planova, na putu ubrzane devolucije.
Ranko Radelić

Izvor: Još neobjavljena knjiga autora Ranka Radelića – april 03, 2020.

NAPOMENA: Svi navodi izneseni u ovom tekstu su lični stav autora i ne moraju odražavati stavove redakcije portala. U cilju sveobuhvatnijeg informisanja javnosti, objavljujemo i priloge od značaja za misiju udruženja Jadovno 1941. čak i kada su oni potpuno suprotni njegovim stavovima.

Iako je Jasenovac jasan znak tog propadanja, on je na planetarnoj ravni gotovo nevidljiv za svjetske moćnike, koji i dalje „rade svoj posao“, ispisujući stranice sveopšte istorije beščašća. Ostavljeno je svakom na volju da zatvori oči ili vidi da je odnos prema Jasenovcu kalibrisan kao mjera ljudskosti.

Međutim, Jasenovac i ne samo on, je i nešto drugo. Uporedimo li spisak muka sa Danteovima, onda je deveti krug bio samo malo toplije ljetovanje. Kod Dantea prokleti nisu morali gledati i propast svoje djece. Čudovišni postupci hrvatskih ustaša prevazilaze ono što uobičavamo nazivati zločinom. Jasenovac je kao sublimirani naziv za sva nepočinstva od Jadovna do Hercegovine, od Banije do Srema i od Bilogore do Prebilovaca, za najveću koncentraciju zla u istoriji svijeta*, postao ekskluzivni pojam u kojem se ogledaju i ekstremni dometi ljudske filogeneze i ontološka pitanja.

Tako je naš seljački bilogorski narod, uz sve istorijske nedaće, manjkavosti obrazovanja, bez obzira na komunističku propagandu i odgurivanje od duhovnosti, poput neplivača kojeg muka bačenog u rijeku naprečac nauči plivanju, nekim svojim instinktom, postavljajući ultimativno pitanje – Gdje je bio Bog u Jasenovcu? – osjetio da je Jasenovac poruka bez presedana, učilište u kojem svi upisujemo prvi semestar.

Jasenovac je ona prelomna tačka ljudske istorije u kojoj se svode sva znanja i iskustva rase i od koje počinje nova filogeneza. On nije tek val na uzburkanom moru koji valja samo sačekati da se smiri, da prođe, pa da se zaboravi.

Ne pomažu tu samozatajne spletke Vatikana, hrvatske kamuflaže i skretanje sa teme na provokacije, spomenike, svece i blažene. Jasenovac nije ni hrid kojeg je izdigao tektonski poremećaj i kojeg treba samo zaobići. Ne, Jasenovac je kontinent koji se izdigao iz okeana. Možemo da ga ne iscrtavamo na mapama, možemo ga izostaviti iz nastave geografije, možemo ga potpuno ignorisati, ali prema starim i novim svjetovima moramo neizostavno tražiti nove maršrute.

Svaki navigator i kapetan koji to ne uvaže vode svoj brod u propast. Kao što reče naša Smilja Tišma:

– … istina nikuda ne ide, stanuje kod žrtava. Ona čeka! I neumoljiva je.

*Rafael Lemkin (1900.-1959), koji je još u jeku 2. svjetskog rata skovao termin genocid i bio poslije rata inicijator Konvencije o genocidu (1948) sa ciljem definisanja i sprečavanja tog „najstrašnijeg zločina, koji istorija čovječanstva poznaje“, kao predložak je imao lično iskustvo u holokaustu i najvjerovatnije samo opšti uvid u ono što se dešavalo u NDH – uvid u samu esenciju zla, gdje je, bez obzira na opseg, zločin po svojoj bestijalnosti nadilazio i okvire definicije genocida.

Od istog autora:

Ranko Radelić: Izvještaj sa druga strane pakla – Prikaz knjige troje hrvatskih autora

Ranko Radelić: Bilogorska svadba | Jadovno 1941.

Akcija Otkos – trijumf ustaštva i fašizma! | Jadovno 1941.

Ranko Radelić: U pitanju nisu više lanci, već glave | Jadovno …

ZADUŽBINA: Izašla je nova knjiga Ranka Radelića u kojoj je …

Bilogorski prezimenik 1322 srpska i pravoslavna prezimena …

Najstrašnija knjiga na svijetu | Jadovno 1941.

Moje Jadovno – Okopavanje kulture sjećanja | Jadovno 1941.

Ranko Radelić: Milan je bio istovremeno i sjećanje i …

Održan 10. jubilarni Sabor Bilogoraca u Beogradu | Jadovno …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: