Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Raković: Niko nema prava da ćuti na povampirenje ustaštva i NDH!

Apsolutna je iluzija da, ako se nešto desi našim sunarodnicima u Srpskoj i Crnoj Gori, neće i Srbija doći jednog dana na red – rekao je Raković.
Dr Aleksandar Raković © FOTO: MEDIJA CENTAR BEOGRAD
Dr Aleksandar Raković © FOTO: MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je da je Nezavisna država Hrvatska bio najmonstruozniji protivnik sa kojim se srpski narod ikada suočio i čijih se „tekovina“ mora čuvati i danas.

Povodom osam decenija od osnivanja NDH, Raković je za RTRS, rekao da treba stalno širiti svijest o opasnosti povampirenja ideja NDH.

– Ta svijest o opasnosti je životno bitna za Srbe koji se nalaze zapadno od Drine, pa i za Crnu Goru – kaže Raković.

Osim toga, ističe Raković, vrlo je važno da Srbi kao jedinstvena i nedjeljiva cjelina, kao nacija, moraju da se štite zajedno na svim prostorima.

Apsolutna je iluzija da, ako se nešto desi našim sunarodnicima u Srpskoj i Crnoj Gori, neće i Srbija doći jednog dana na red – rekao je Raković.

Govoreći o NDH, Raković ističe da ništa tako monstruozno i bizarno nije postajalo, a pri tome spojeno sa rimokatoličkom klerikalnom ideologijom.

– Takva mašinerija smrti i brutalnosti, kakva je bila ta država za Srbe, Jevreje i Rome, nije viđena. Ona je nadmašila čak i nacističku brutalnost prema Jevrejima i drugima. Čak su i nacistički saveznici vidjeli NDH kao nešto još monstruoznije od onog što se dešavalo u njemačkim koncentracionim logorima – rekao je Raković.

On je ukazao da Hrvati doživljavaju NDH kao vrhunac svoje državotvorne ideje i da to nije samo proizvod njihovih stavova iz prošlog, nego i iz sadašnjeg vremena jer postoje mnoge „tekovine“ NDH koje oni danas legalizuju.

– Recimo, među „tekovinama“ NDH je i pozdrav „Za dom spremni!“, ime valute i mnogo toga – rekao je Raković.

On je istakao da postoji jasna spona između sadašnje Hrvatske i NDH, ne u Ustavu, ali po svim „tekovinama“ koje danas zagovara većina hrvatskog društva ili ona najglasnija.

Raković kaže da se o NDH zna sve što je suštinski bitno, da može da se rekonstruiše njena monstruozna istorija, ali da se zarad državnog jedinstva Jugoslavije o tome nije dovoljno govorilo i nije širena svijest o povampirenju te ideologije.

– Vjerovatno akteri tog vremena nisu ni sanjali da će se ustaše ponovo vratiti na glavnu scenu hrvatskog društva, a to se dogodilo devedesetih godina i Srbi su doživeli istu sudbinu kakvu su doživjeli u Drugom svjetskom ratu – rekao je Raković.

On istile da sada više nema niko prava da ćuti o tome, kao i o povampirenju ideja NDH.

Režim Mila Đukanovića u Crnoj Gori bio je na pragu da povampiri te ideje kakve je imala NDH, ali su spriječeni, tako da treba stalno širiti svijest o opasnosti – rekao je Raković.

Fašistička i kvislinška NDH osnovana je 10. aprila 1941. godine na djelu okupirane Kraljevine Jugoslavije i uz pomoć Hitlerove Njemačke pod vođstvom ustaškog režima postojala do 1945. godine.

NDH, na čijem čelu je bio poglavnik Ante Pavelić, u istoriji je ostala zabilježena po zvjerstvima i genocidu koje su pripadnici režima činili nad Srbima, Jevrejima, Romima, kao i Hrvatima neistomišljenicima, pretežno komunistima.

Simbol stradanja u NDH bio je koncentracioni logor Jasenovac, ali su po svireposti poznata i mnoga druga stratišta – Stara Gradiška, Sajmište, logori Slana i Metajna na Pagu, Đakovo, Gospić, Jadovno, Caprag, Lepoglava, Danica, Kerestinec, Kruščica, Lobor, Tenja, Jastrebarsko, Vila Luburić, Donja Gradina, te Dječiji logor u Livnu.

Program NDH, koji je formulisao Mile Budak, bio je da se očisti Hrvatska od Srba „ubijanjem jedne trećine, protjerivanjem druge trećine i prekrštavanjem preostale trećine“.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: