Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Raković: Kanonizacija Stepinca put do relativizacije istorije

Datum objave: sreda, 13 aprila, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Kanonizacija Alojzija Stepinca je aktuelna tema u regionu kojom Rimokatolička crkva i u Hrvatskoj i u BiH želi da relativizuje ulogu te osobe i Katoličke crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, rekao je istoričar Aleksandar Raković.

Alojzije Stepinac (foto:Profimedia, Privatna arhiva)
Alojzije Stepinac
(foto:Profimedia, Privatna arhiva)

“Ako bi im pošlo za rukom da Stepinac dobije status svetitelja, to bi značilo da bi počinjeni zločini došli u neku vrstu relativizacije, a da se odagna stigma koja je s pravom stavljena zbog zločina počinjenih tokom Drugog svjetskog rata nad Srbima, Jevrejima i Romima”, rekao je Raković.

On je istakao da bi se time, relativizovali i zločini i nedjela i drugih sveštenika iz redova katoličke crkve, u tadašnjoj NDH.

“Ukoliko bi to sve pošlo za rukom Hrvatima i onima koji zagovaraju ideju kanonizacije Stepinca, onda možemo očekivati i neke nove korake u budućnosti koji bi dalje relativizovali ono što se desilo u NDH”, dodaje ovaj istoričar iz Instituta za noviju istoriju Srbije.

On je podsjetio da pojedini hrvatski političari danas “komotno” tumače ulogu NDH u pogromu Srba i relativizuju ono što se desilo tokom Drugog svjetskog rata.

S druge strane, Raković je podsjetio da je njemačko-francuska televizija “Arte” nedavno prikazala film u kome se kaže da je “Hrvatska močvara fašizma u Evropi danas”.

On je dodao da pokušaj kanonizacije Stepinca, na sreću, kako sada stoje stvari, neće proći te da odluka o kanonizaciji Stepinca, neće biti potpisana dok je na čelu Rimokatoličke crkve papa Franjo.

“Ako nekada dođe do kanonizacije Stepinca i njegovog proglašenja za svetitelja to će dovesti do prekida i bitnog narušavanja odnosa između SPC i Rimokatoličke crkve”, smatra Raković.

On podsjeća da je dokazana uloga Stepinca u ustaškom režimu, da mu je sudio sud Narodne Republike Hrvatske, da je osuđen za prekrštavanje Srba i proglašen ratnim zločincem, ali da je Stepinac znao da mu “komunisti neće smaknuti glavu, jer političke okolnosti nisu bile takve”.

Raković je, povodom sinoćnje tribine na Pravnom fakultetu u Beogradu pod nazivom “Alojzije Stepinac-stara priča i novi detalji”, rekao da je cilj skupa da pokaže koliko je besmislena i van pameti inicijativa o kanonizaciji tog čovjeka, te da treba tim povodom “uvažiti mišljenja stručnjaka iz različitih naučnih polja koji o svemu tome govore u jednom glasu”.

“To što Jevreji i Srbi ovih dana ne žele da sa hrvatskim vlastima učestvuju na komemorativnom skupu u Jasenovcu govori o tome do koje mjere su zaoštreni odnosi u regionu i oko Stepinca i oko Jasenovca”, ističe Raković.

To je, kako je dodao, sve jedan paket jer hrvatska strana želi da nametne reviziju istorije i spere sa sebe ljagu te da nemetne novi pogled na zločine počinjene nad stotinama i stotinama hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista tokom postojanja NDH.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Orešković: Bitno da se kanonizacija Stepinca što pre završi

Otkrivamo što tačno smeta SPC u vezi kanonizacije Stepinca …

Veljko Đurić Mišina: Mali prilog raspravi oko kanonizacije …

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top