Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Raković: Kanonizacija Stepinca put do relativizacije istorije

Datum objave: sreda, 13 aprila, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Kanonizacija Alojzija Stepinca je aktuelna tema u regionu kojom Rimokatolička crkva i u Hrvatskoj i u BiH želi da relativizuje ulogu te osobe i Katoličke crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, rekao je istoričar Aleksandar Raković.

Alojzije Stepinac (foto:Profimedia, Privatna arhiva)
Alojzije Stepinac
(foto:Profimedia, Privatna arhiva)

“Ako bi im pošlo za rukom da Stepinac dobije status svetitelja, to bi značilo da bi počinjeni zločini došli u neku vrstu relativizacije, a da se odagna stigma koja je s pravom stavljena zbog zločina počinjenih tokom Drugog svjetskog rata nad Srbima, Jevrejima i Romima”, rekao je Raković.

On je istakao da bi se time, relativizovali i zločini i nedjela i drugih sveštenika iz redova katoličke crkve, u tadašnjoj NDH.

“Ukoliko bi to sve pošlo za rukom Hrvatima i onima koji zagovaraju ideju kanonizacije Stepinca, onda možemo očekivati i neke nove korake u budućnosti koji bi dalje relativizovali ono što se desilo u NDH”, dodaje ovaj istoričar iz Instituta za noviju istoriju Srbije.

On je podsjetio da pojedini hrvatski političari danas “komotno” tumače ulogu NDH u pogromu Srba i relativizuju ono što se desilo tokom Drugog svjetskog rata.

S druge strane, Raković je podsjetio da je njemačko-francuska televizija “Arte” nedavno prikazala film u kome se kaže da je “Hrvatska močvara fašizma u Evropi danas”.

On je dodao da pokušaj kanonizacije Stepinca, na sreću, kako sada stoje stvari, neće proći te da odluka o kanonizaciji Stepinca, neće biti potpisana dok je na čelu Rimokatoličke crkve papa Franjo.

“Ako nekada dođe do kanonizacije Stepinca i njegovog proglašenja za svetitelja to će dovesti do prekida i bitnog narušavanja odnosa između SPC i Rimokatoličke crkve”, smatra Raković.

On podsjeća da je dokazana uloga Stepinca u ustaškom režimu, da mu je sudio sud Narodne Republike Hrvatske, da je osuđen za prekrštavanje Srba i proglašen ratnim zločincem, ali da je Stepinac znao da mu “komunisti neće smaknuti glavu, jer političke okolnosti nisu bile takve”.

Raković je, povodom sinoćnje tribine na Pravnom fakultetu u Beogradu pod nazivom “Alojzije Stepinac-stara priča i novi detalji”, rekao da je cilj skupa da pokaže koliko je besmislena i van pameti inicijativa o kanonizaciji tog čovjeka, te da treba tim povodom “uvažiti mišljenja stručnjaka iz različitih naučnih polja koji o svemu tome govore u jednom glasu”.

“To što Jevreji i Srbi ovih dana ne žele da sa hrvatskim vlastima učestvuju na komemorativnom skupu u Jasenovcu govori o tome do koje mjere su zaoštreni odnosi u regionu i oko Stepinca i oko Jasenovca”, ističe Raković.

To je, kako je dodao, sve jedan paket jer hrvatska strana želi da nametne reviziju istorije i spere sa sebe ljagu te da nemetne novi pogled na zločine počinjene nad stotinama i stotinama hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista tokom postojanja NDH.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Orešković: Bitno da se kanonizacija Stepinca što pre završi

Otkrivamo što tačno smeta SPC u vezi kanonizacije Stepinca …

Veljko Đurić Mišina: Mali prilog raspravi oko kanonizacije …

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top