fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Raković: Kanonizacija Stepinca put do relativizacije istorije

Kanonizacija Alojzija Stepinca je aktuelna tema u regionu kojom Rimokatolička crkva i u Hrvatskoj i u BiH želi da relativizuje ulogu te osobe i Katoličke crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, rekao je istoričar Aleksandar Raković.

Alojzije Stepinac (foto:Profimedia, Privatna arhiva)
Alojzije Stepinac
(foto:Profimedia, Privatna arhiva)

„Ako bi im pošlo za rukom da Stepinac dobije status svetitelja, to bi značilo da bi počinjeni zločini došli u neku vrstu relativizacije, a da se odagna stigma koja je s pravom stavljena zbog zločina počinjenih tokom Drugog svjetskog rata nad Srbima, Jevrejima i Romima“, rekao je Raković.

On je istakao da bi se time, relativizovali i zločini i nedjela i drugih sveštenika iz redova katoličke crkve, u tadašnjoj NDH.

„Ukoliko bi to sve pošlo za rukom Hrvatima i onima koji zagovaraju ideju kanonizacije Stepinca, onda možemo očekivati i neke nove korake u budućnosti koji bi dalje relativizovali ono što se desilo u NDH“, dodaje ovaj istoričar iz Instituta za noviju istoriju Srbije.

On je podsjetio da pojedini hrvatski političari danas „komotno“ tumače ulogu NDH u pogromu Srba i relativizuju ono što se desilo tokom Drugog svjetskog rata.

S druge strane, Raković je podsjetio da je njemačko-francuska televizija „Arte“ nedavno prikazala film u kome se kaže da je „Hrvatska močvara fašizma u Evropi danas“.

On je dodao da pokušaj kanonizacije Stepinca, na sreću, kako sada stoje stvari, neće proći te da odluka o kanonizaciji Stepinca, neće biti potpisana dok je na čelu Rimokatoličke crkve papa Franjo.

„Ako nekada dođe do kanonizacije Stepinca i njegovog proglašenja za svetitelja to će dovesti do prekida i bitnog narušavanja odnosa između SPC i Rimokatoličke crkve“, smatra Raković.

On podsjeća da je dokazana uloga Stepinca u ustaškom režimu, da mu je sudio sud Narodne Republike Hrvatske, da je osuđen za prekrštavanje Srba i proglašen ratnim zločincem, ali da je Stepinac znao da mu „komunisti neće smaknuti glavu, jer političke okolnosti nisu bile takve“.

Raković je, povodom sinoćnje tribine na Pravnom fakultetu u Beogradu pod nazivom „Alojzije Stepinac-stara priča i novi detalji“, rekao da je cilj skupa da pokaže koliko je besmislena i van pameti inicijativa o kanonizaciji tog čovjeka, te da treba tim povodom „uvažiti mišljenja stručnjaka iz različitih naučnih polja koji o svemu tome govore u jednom glasu“.

„To što Jevreji i Srbi ovih dana ne žele da sa hrvatskim vlastima učestvuju na komemorativnom skupu u Jasenovcu govori o tome do koje mjere su zaoštreni odnosi u regionu i oko Stepinca i oko Jasenovca“, ističe Raković.

To je, kako je dodao, sve jedan paket jer hrvatska strana želi da nametne reviziju istorije i spere sa sebe ljagu te da nemetne novi pogled na zločine počinjene nad stotinama i stotinama hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista tokom postojanja NDH.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Orešković: Bitno da se kanonizacija Stepinca što pre završi

Otkrivamo što tačno smeta SPC u vezi kanonizacije Stepinca …

Veljko Đurić Mišina: Mali prilog raspravi oko kanonizacije …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: