fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Rajko Petrović: Republika Srpska je najvažnije pitanje za Srbiju, dakle za njenu političku i intelektualnu elitu, u ovom trenutku

Moram priznati da nisam zadovoljan odnosom intelektualne elite u Srbiji prema pitanju Republike Srpske i zato koristim priliku da se oglasim po tom pitanju. Republika Srpska je danas ozbiljno ugrožena, kako spoljnim pritiscima, tako i dubokom unutrašnjom neslogom političke elite.

Piše: Rajko Petrović

Niko ne spori značaj borbe za Kosovo i Metohiju ili za srpsko pitanje u Crnoj Gori, ali Republika Srpska je najvažnije pitanje za Srbiju, dakle za njenu političku i intelektualnu elitu, u ovom trenutku.

Posebno su mi neshvatljivi Srbi poreklom iz Republike Srpske koji su danas ugledni analitičari u Srbiji, a koji stalno govore o Kosovu i Metohiji (što apsolutno podržavam), ali retko šta govore o Srpskoj ili ako govore, govore o njoj kao o još jednoj izdaji Beograda u najavi.

Mene zanima da li je neko od istih ikada seo i dobro razmislio šta bi za nas značilo da se Republika Srpska pripoji Srbiji. Proširenje za 1/3 teritorije. Gradovi poput Banjaluke, Bijeljine, Doboja, Prijedora i Trebinja. Širina zemlje od Timoka do Une i od Subotice do Trebinja. Neverovatan geostrateški značaj Manjače i juga trebinjske opštine.

Skoro milion Srba u državi, lojalnih do smrti svojoj otadžbini. Plodna Semberija i Posavina. Ogromna rudna bogatstva i hidropotencijal. Gde su studije o integraciji Srpske u Srbiju – ekonomske, administrativne, pravne?

Naša politička elita je, moram priznati, ozbiljnija po ovim pitanjima negoli intelektualna, što je možda i važnije, ali dugoročno je problematično.

Mi nismo veliki narod da se igramo sa preko 24.000 km2 teritorije i milion stanovnika. Ne, neće sve biti rešeno samo od sebe ako se mi ne izborimo da tako bude.

Izvor: Fejsbuk stranica – Rajko Petrović


Komentar:

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: