Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Rajilić: Potvrda agresije Hrvatske na BiH i Srpsku

Datum objave: ponedeljak, 7 novembra, 2016
Objavljeno u Posavina
Veličina slova: A- A+
Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra da javno priznanje pukovnika Hrvatske vojske Vinka Štefaneka da je komandovao jedinicama Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ na području Orašja i Posavine potvrđuje da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH i Srpsku, na što godinama upozoravaju porodice srpskih žrtava rata.
Božica Živković-Rajilić
Božica Živković-Rajilić

“Naše udruženje godinama ukazuje na činjenicu da je u martu 1992. godine Hrvatska u Brodu izvršila agresiju na BiH i Republiku Srpsku, ali niko do sada nije želio to da čuje i razumije”, rekla je Rajilićeva Srni.

Rajilićeva je podsjetila da je na stotine srpskih žena doživjelo fizičku torturu i silovanje, a mnoge su i ubijene u selima uz rijeku Savu – od Broda, Odžaka, Dervente do Šamca.

“Najstrašnije vrste zločina počinjene su na području Broda u nekoliko logora u kojima su bili smješteni srpski civili, gdje su izdavane naredbe o silovanju srpskih žena o čemu postoje pisani tragovi kada su jedinice Hrvatske vojske bježeći napuštale to područje”, napomenula je Rajilićeva.

Ona je rekla da agresija Hrvatske na BiH i Republiku Srpsku konačno izlazi na vidjelo, što potvrđuju i hrvatski ratni komandanti.

Rajilićeva je rekla da su članice Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske spremne da svjedoče o ovim zločinima pred pravosudnim institucijama BiH ukoliko dođe do podizanja optužnice i procesuiranja 10 pripadnika HVO-a koji se terete za ratne zločine nad Srbima na području Orašja.

“Naše udruženje godinama ukazuje na ratne zločine nad Srbima koje su počinili pripadnici regularne Hrvatske vojske u Mrkonjić Gradu, Vlašiću i drugim područjima”, istakla je Rajilićeva.

Ona je dodala da postoje brojni materijalni dokazi i iskazi svjedoka ratnih događaja za procesuiranje ratnih zločina nad Srbima na području Orašja.

Pukovnik Hrvatske vojske Vinko Štefanek potvrdio je nedavno za televiziju “N1” da je komandovao postupcima HVO-a na području Orašja i istočne Posavine.

On je potvrdio navode Almina Dautbegovića, advokata Đure Matuzovića, jednog od uhapšenih pripadnika HVO-a, da je Hrvatska vojska bila nadređena jedinicama HVO-a u Posavini.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH na području Orašja uhapsili su nedavno 10 lica zbog sumnje da su, kao pripadnici HVO-a, u ovom mjestu počinili ratni zločin nad većim brojem Srba od aprila 1992. do jula 1993. godine.

Uhapšeni su bili pripadnici Vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima za zatvaranje.

Pripadnici Sipe su, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili Đuru Matuzovića, Ivu i Tadu Oršolića, Marka Dominkovića i Josu Nedića.

Među uhašenima su i Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković i Stijepo Đurić, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Hrvatska danas krije najveće krvnike iz Posavine

Linta: Histerija hrvatskog državnog vrha zbog hapšenja bivših pripadnika HVO iz Orašja

Mitrović: Štefanek priznao agresiju Hrvatske na BiH

Rajilić: Niko nije odgovarao za ubistva 2.500 Srpkinja …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top