Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Linta: Histerija hrvatskog državnog vrha zbog hapšenja bivših pripadnika HVO iz Orašja

Datum objave: subota, 5 novembra, 2016
Objavljeno u Posavina
Veličina slova: A- A+
Miodrag Linta
Miodrag Linta

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da višednevna histerija hrvatskog državnog vrha, zbog hapšenja 10 bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) iz Orašja osumnjičenih za ratni zločin protiv Srba, predstavlja još jedan dokaz da Hrvatska nije spremna da se suoči sa svojom zločinačkom prošlošću. U pitanju je očigledan pritisak zvaničnog Zagreba na pravosuđe u Sarajevu s ciljem da nalogodavci i izvršioci zločina nad Srbima u Orašju i drugim mjestima u BiH izbjegnu ruku pravde. Brojne činjenice jasno potvrđuju da je kroz logore na području Orašja od maja 1992. do jula 1993. godine prošlo više od 400 srpskih civila i pripadnika Vojske Republike Srpske, gdje su bili izloženi stravičnim psiho-fizičkim torturama a jedan broj njih je ubijen ili su ostali trajni invalidi. Veliki broj svjedoka, logoraša Srba, svjedočio je o svojim stradanjima, o mučenju drugih logoraša Srba, i o ubijstvima koja su vršena u logorima na ovom području.

Linta smatra da hapšenje bivših pripadnika HVO iz Orašja predstavlja tek prvi korak na putu ostvarivanja pravde za srpske žrtve i njihove porodice u BiH. Slijedeći korak jeste podizanje optužnice i suđenje nalogodavcima i izvršiocima zločina nad Srbima ne samo u u Orašju već širom BiH tokom rata. Još uvijek niko odgovarao za masovna ubistva srpskih civila i ratnih zarobljenika u Kupresu, Mrkonjić Gradu, Glamoču, Grahovu, Bosanskom Petrovcu, Sanskom Mostu, Drvaru, Jajcu, Bosanskoj Krupi, Šipovu, Ključu, Donjem Vakufu koji su u jesen 1995. godine počinili Peti korpus Armije BiH i hrvatske snage na čijem su čelu bili, između ostalih, generali Ante Gotovina i Damir Krstičević. Linta očekuje da je krajnje vrijeme da Tužilašvo i Sud BiH počnu procesuirati zločine nad Srbima i na taj način suštinski doprinesu uspostavi istih standarda u suđenjima za ratne zločine kao jedan od preduslova jačanja povjerenja i pomirenja među narodima koji žive u BiH.

Izvor: Savez Srba iz regiona

 

Vezane vijesti:

Državni vrh i hrvatski generali na nogama zbog Srba

Puhovski: Bogu hvala da je počelo da se sudi za ratne zločin

Mačar: Predmet „Orašje“ ima elemente udruženog zločinačkog poduhvata

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top