Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Rajilić: Federacija BiH slavi početak rata i progon Srba

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra da Federacija BiH 1. marta slavi početak rata u BiH i progon Srba, ističući da i danas vode taj rat, samo drugim sredstvima, bez pušaka i oružja.

Božica Živković Rajilić -
Božica Živković Rajilić

Rajilićeva je rekla Srni da proslava 1. marta, takozvanog dana nezavisnosti BiH, svake godine predstavlja konstantno vrijeđanje srpskog naroda i srpskih žrtava rata.

Ona je upitala da li FBiH slavi ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića u Sarajevu ili progon stotina hiljada Srba i logore koje je počela osnivati.

– Mislim da je sramota da uopšte toliko insistiraju na nečemu što je potpuno obrnuto, jer je 1. mart 1992. godine početak rata u BiH, početak progona, ubistava Srba i osnivanja logora, a ne početak nezavisnosti. Ne može se slaviti početak rata, valjda se slavi kraj rata i to je naopako što se radi u FBiH – zaključila je Rajilićeva.

U BiH je 29. februara i 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za nezavisnost BiH i izlazak iz tadašnje SFRJ.

U Federaciji BiH 1. mart obilježava kao “dan nezavisnosti”, dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Prvog marta 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u centru Sarajeva ubijen je srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: