fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Rajilić: Donijeti zakon o ženama žrtvama torture

Božica Živković-Rajilić
Božica Živković-Rajilić

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je da se Udruženje zalaže za donošenje zakona o ženama žrtvama torture u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

Nakon redovne sjednice Predsjedništva Udruženja u Laktašima, Rajilićeva je izjavila Srni da je inicijativa Udruženja za donošenje ovog zakona, koja je predata u martu, konačno stigla u Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Ona je rekla da Udruženje želi da bude dio radne grupe za izradu tog zakona, ali da će prvo biti sačinjena strategija iz koje će proizaći zakon.

„Vjerujemo da će resorno ministarstvo učiniti sve da se donošenje ovog zakona uvrsti u plan rada Vlade za 2016. godinu“, istakla je Rajilićeva.

Ona očekuje i da će Udruženje do polovine decembra dobiti status udruženja od javnog interesa, kako bi ga nadležna ministarstva mogla uvrstiti u budžet za narednu godinu.

Rajilićeva je rekla da će Udruženje u 2016. godini intenzivno raditi na promociji monografije o zločinima nad srpskim ženama u zatvorima, logorima i sabirnim centrima u predstavništvima Republike Srpske u svijetu.

Ona je rekla da će Udruženje nastaviti saradnju sa institucijama Republike Srpske, posebno sa Vladom i Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Rajilićeva je rekla da je na sjednici bilo govora i o svjedočenju članica Udruženja pred Sudom BiH protiv osumnjičenih pripadnika Armije BiH i HVO-a za zločine nad ženama iz Republike Srpske.

„Tražili smo od srpskih žena da svjedoče na Sudu i ne mijenjaju iskaz. Sud i Tužilaštvo BiH odugovlače sa procesima jer se njima nigdje ne žuri. Nama se maksimalno žuri jer nam članice Udruženja umiru ili izvršavaju suicid“, zaključila je Rajilićeva.

Ona je navela da Udruženje od nekadašnjih 412 članica, sada ima 408, jer su dvije žene preminule prirodnom smrću, dok su se dvije ubile.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

RAJILIĆ: NEPRIHVATLjIVO DONOŠENjE ZAKONA NA NIVOU BiH

HILjADE SRPSKIH ŽENA BILO U MUSLIMANSKIM I HRVATSKIM ZATVORIMA

RAJILIĆ: MI SMO ŽRTVE, A NAŠU NESREĆU NIKO NE …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: