Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

РАЈИЛИЋ: АПЕЛ ВЛАДИ ДА РИЈЕШИ ПРОБЛЕМ ОПСТРУКЦИЈЕ ЗАКОНА

Божица Рајилић
Божица Рајилић

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић апеловала је да Влада Српске помогне овој организацији јер у неким општинама Српске поново постоји велика опструкција службеника када је ријеч о примјени Закона о жртвама ратне тортуре.
„У мањем броју општина Републике Српске службеници се не придржавају слова закона и праве проблеме женама које су поднијеле захтјеве за остваривање статуса и права“, рекла је Рајилићева Срни.

Према њеним ријечима, неке општине одмах по подношењу захтјева траже од Републичког центра за истраживање рата и Савеза логораша Републике Српске увјерења и мишљење, за разлику од Братунца, Фоче и неких других општина у Херцеговини које захтјеве жена држе у ладицама по два мјесеца, иако је рок мјесец дана да их рјешавају.

Рајилићева је навела да су жене у неким општинама већ почеле примати инвалиднине на основу овог закона, док поједине општине нису ни почеле рјешавати захтјеве.

„Општински службеници тумаче закон на свој начин“, каже Рајилићева.

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске каже да је о овој проблематици упознала Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је прошле године Закон о заштити жртава ратне тортуре, којим је предвиђено да се за финансирање мјесечних примања за лица која су претрпјела сексуално насиље у рату као најтежи облик тортуре на годишњем нивоу обезбиједи 1.096.200 КМ.

Извор: СРНА

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: