fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Rafael Izraeli: Rat u BiH bio je islamska revolucija

Stručnjak za terorizam i islamski radikalizam Rafael Izraeli rekao je da je rat u BiH bio islamska revolucija u kojoj su učestvovale mnogobrojne radikalne islamističke falange iz cijelog svijeta i koju su finansirale arapske zemlje.
Prof. Dr Rafael Izraeli
Prof. Dr Rafael Izraeli; FOTO: Jadovno 1941.

“Tragovi Izetbegovićeve islamske revolucije očigledni su danas u Raškoj oblasti (tzv. Sandžaku) i na samoproglašenom Kosovu. Nije iznenađenje da su Srbi 1996. godine morali da napuste Sarajevo, jer im nije bilo mjesta u tako radikalizovanom islamskom okruženju”, rekao je Izraeli za “Večernje novosti”.

Izraeli, koji je jedan od autora izvještaja Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu između 1991. i 1995. godine, kaže da se on i njegove kolege nisu određivali ko je bio dobar, a ko loš u tom ratu, jer je “prava slika da su u tom ratu obje strane ubijale”.

“Ali, ako je istina da su Srbi u Srebrenici počinili zločin nad muslimanima, istina je i da su u Sarajevu i mnogim drugim mjestima Srbi bili veće žrtve”, istakao je Izraeli.

Ovaj profesor sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu ističe da je potpisujući izvještaj osjetio da su tim dokumentom svi zajedno učinili pravdu prema tom ratu.

“Kada sam se potpisao iza 1.250 stranica materijala na sedam poglavlja, osjetio sam neki vid olakšanja, jer sam bio svjestan da se, kada su sarajevska zbivanja u pitanju, dogodila velika travestija pravde”, rekao je Izraeli.

Muslimani su, kako ističe Izraeli, kao i svugdje kada su u pitanju sukobi u svijetu, bili predstavljeni kao “sveci koji rade samo dobre stvari dok su Srbi odlikovani kao izrazito loši”.

Povodom činjenice da je zaključak dokumenta da je rat u BiH izazvao bošnjačko-hrvatski referendum iz 1992. godine na kome Srbi nisu učestvovali, kao i da je muslimanska vojska izvršila agresiju na JNA, a da je reći nešto tako do sada bila jeres, Izraeli naglašava da to nije jedina jeres u ovom dokumentu.

“Mi smo rat devedesetih godina u BiH tretirali kroz istorijsku prizmu cijelog 20. vijeka kada su u Drugom svjetskom ratu, muslimani i Hrvati, takođe, bili zajedno protiv Srba i učinili mnogobrojne zločine nad svojim komšijama. Rat devedesetih nije bio odvojen događaj od prethodnog rata, već se može reći da je njegov nastavak”, navodi Izraeli.

Kako ističe, novo je što se u ove sukobe dodatno uključio islamski faktor i što su protiv Srba zajedno bili muslimani i Hrvati iza kojih je neskriveno stajao Zapad i Amerika.

U Izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu između 1991. i 1995. godine, između ostalog, se navodi da je u Sarajevu tokom posljednjeg rata u BiH ubijeno oko 3.000 srpskih civila, a oko 1.700 ih je teško ranjeno.

Zaključak je da su muslimanske snage formirale čak 211 logora i kazamata za zatočene Srbe, kao i da dvije trećine ubijenih i ranjenih Srba nije imalo nikakve veze sa ratnim dejstvima u BiH.

Izvor:

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: