Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Rafael Izraeli, “Logori smrti Hrvatske: Vizije i revizije, 1941-1945“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/rafael-izraeli-knjiga..jpg

English

O knjizi

U “Logorima smrti Hrvatske”, Rafael Izraeli (Raphael Israeli) pokazuje da je širom Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata, antisemitizam bio i duboko ukorenjen i široko rasprostranjen. Izraeli odvaja činjenice i istorijske zapise od optužibi  i žalljenja zbog toga što je posle punih sedamdest godina propuštanja da se izvrše istraživanja i prikupe podaci, sećanja i usmena svedočenja, otklanjanje tog nedostatka postalo gotovo nemoguća stvar.Ova knjiga odgovara na izazove koji se pred nju postavljaju zasnivajući svoje zaključke na dokazima koji potiču od učesnika događaja tog perioda.

Mala je verovatnoća da se borba između Srba i Hrvata umiri u dogledno vreme. Obe strane optužuju jedna drugu za zlodela za koja je opštepoznato da su se dogodila. Dok se nemački  nacisti, hrvatske ustaše, srpski kolaboracionisti četnici i bosanski regruti Handžar divizije redovno doživljavani kao prestupnici, postojali su i pojedinci koji su pomagali Jevrejima, krili ih uz veliki rizik i omogućili im da prežive. Ti ljudi koji su prosto “apsorbovali” Jevreje u sopstvene redove i dali im oružje da se bore, bili ]su jedini koji su pomogli Jevrejima.

U knjizi nije reč o tome da se osudi jedna ili drugu strana; u njoj je reč o tome da se prizna zlo koje su sve strane nanele Jevrejskoj manjini u sopstvenoj sredini. Srbi, Muslimani i Hrvati i dalje dominiraju prostorom bivše Jugoslavije. On je bio poprište njihove međusobne borbe vekovima, dok je kultura jevrejske manjine na tom prostoru cvetala, ali bila istorijski zaustavljena i skoro sasvim nestala. Borba oko toga šta beleži istorija ipak se nastavllja.

Izdavač o knjizi – Iz recenzija

“Logori smrti Hrvatske” su hronika doslovno nepoznatog genocida koji su ustaški fašisti, katolički sveštenici i bosanski muslimani počinili nad 700,000 Srba, Jevreja,Roma i neistomišljenika Hrvata u logorima smrti  Jadovno i Jasenovac . .. u ratom zahvaćenoj Jugoslaviji i Nezavisnoj državi Velikoj Hrvatskoj koju su podupirali nacisti. Koristeći rezultate nedavnih istraživanja arhiva koji su bili obelodanjeni na Konferenciji  “Jadovno  2011”, autor  otkriva katastrofična i stravična svedočanstva o tome kako su ta zverstva bila izvršavana i dokazi  uništavani.Ovo je  prvoklasno  naučno raskrinkavanje dosadašnje revizionističke istorije holokausta u Jugoslaviji za vreme drugog svetskog rata.”

— Džerom B. Gordon,(Jerome B. Gordon) autor knjige Zapad govori (The West Speaks);stariji urednik  The New English Review 

“U ovoj intrigantnoj i živoj studiji, Rafael Izraeli istražuje slučaj genocida u danima Drugog svetskog rata u Jugoslaviji. „Logori smrti Hrvatske“ (The Death Camps of Croatia) nude složenu istraživačku strategiju razotkrivanja i verifikacije razmera masakriranja Srba, Jevreja i Cigana od strane  nacističkih saveznika Hrvata, dok je Katolička crkva obezbeđivala religioznu legitimizaciju za ovu užasnu kampanju masovnog ubijanja. Izraeli prati korake i veze u ovoj orgiji mržnje, koja se uz islam kao religiozni katalizator prostrla od Balkana do Bliskog Istoka, da bi uništila Jevreje u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji. Ova knjiga razotkriva skrivanu istoriju, razobličava hrvatsku politiku poricanja i nastoji da pomoću ubedljivih dokaza preokrene tok stvari u pravcu prihvatanja, priznavanja i pomirenja između naroda o kojima je reč. Ona je i vredan i važan naučni doprinos rasvetljavanju zla i destrukcije tokom nacističkog perioda moderne istorije, napisan čitljivim stilom Izraelijevih prethodnih knjiga.

— Mordechai Nisan, The Hebrew University of Jerusalem

O autoru

Rafael Izraeli (Raphael Israeli) (rođen 15.septembra, 1935) je izraelski  naučnik, profesor  istorije islama, Bliskog Istoka i Kine na Hibru univerzitetu u Jerusalimu (Hebrew University of Jerusalem).Član je upravnog odbora Arijel centra za istraživanja politike (Ariel Center for Policy Research). Rođen je u Fezu, u Maroku i emigrirao u Izrael kao 14-godišnjak. Stekao je diplomu iz arapskog i istorije na Hibru univerzitetu u Jerusalimu i postao saradnik Centra za kineske studije  Berkli univerziteta u Kaliforniji, gde je magistrirao na istoriji Istočne Azije, a doktorirao  na istoriji Kine i Islama. Tečno govori  hibru, arapski, engleski i kineski jezik.

Prevela Nada Ljubić

Izvor: AMAZON

Vezane vijesti:

Prva međunarodna konferencija o kompleksu ustaških logora Jadovno – Gospić 1941.

Rafael Izraeli: Jugoslovenski Jevreji, Ron Arad i Holokaust u Bosni

Rafael Izraeli ISLAM NA BALKANU POD NjEMAČKOM OKUPACIJOM

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: