Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Рафаел Израели, “Логори смрти Хрватске: Визије и ревизије, 1941-1945“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/rafael-izraeli-knjiga..jpg

English

О књизи

У “Логорима смрти Хрватске”, Рафаел Израели (Raphael Israeli) показује да је широм Југославије током Другог светског рата, антисемитизам био и дубоко укорењен и широко распрострањен. Израели одваја чињенице и историјске записе од оптужиби  и жалљења због тога што је после пуних седамдест година пропуштања да се изврше истраживања и прикупе подаци, сећања и усмена сведочења, отклањање тог недостатка постало готово немогућа ствар.Ова књига одговара на изазове који се пред њу постављају заснивајући своје закључке на доказима који потичу од учесника догађаја тог периода.

Мала је вероватноћа да се борба између Срба и Хрвата умири у догледно време. Обе стране оптужују једна другу за злодела за која је општепознато да су се догодила. Док се немачки  нацисти, хрватске усташе, српски колаборационисти четници и босански регрути Ханџар дивизије редовно доживљавани као преступници, постојали су и појединци који су помагали Јеврејима, крили их уз велики ризик и омогућили им да преживе. Ти људи који су просто “апсорбовали” Јевреје у сопствене редове и дали им оружје да се боре, били ]су једини који су помогли Јеврејима.

У књизи није реч о томе да се осуди једна или другу страна; у њој је реч о томе да се призна зло које су све стране нанеле Јеврејској мањини у сопственој средини. Срби, Муслимани и Хрвати и даље доминирају простором бивше Југославије. Он је био поприште њихове међусобне борбе вековима, док је култура јеврејске мањине на том простору цветала, али била историјски заустављена и скоро сасвим нестала. Борба око тога шта бележи историја ипак се наставлља.

Издавач о књизи – Из рецензија

“Логори смрти Хрватске” су хроника дословно непознатог геноцида који су усташки фашисти, католички свештеници и босански муслимани починили над 700,000 Срба, Јевреја,Рома и неистомишљеника Хрвата у логорима смрти  Јадовно и Јасеновац . .. у ратом захваћеној Југославији и Независној држави Великој Хрватској коју су подупирали нацисти. Користећи резултате недавних истраживања архива који су били обелодањени на Конференцији  “Јадовно  2011”, аутор  открива катастрофична и стравична сведочанства о томе како су та зверства била извршавана и докази  уништавани.Ово је  првокласно  научно раскринкавање досадашње ревизионистичке историје холокауста у Југославији за време другог светског рата.”

— Џером Б. Гордон,(Jerome B. Gordon) аутор књиге Запад говори (The West Speaks);старији уредник  The New English Review 

“У овој интригантној и живој студији, Рафаел Израели истражује случај геноцида у данима Другог светског рата у Југославији. „Логори смрти Хрватске“ (The Death Camps of Croatia) нуде сложену истраживачку стратегију разоткривања и верификације размера масакрирања Срба, Јевреја и Цигана од стране  нацистичких савезника Хрвата, док је Католичка црква обезбеђивала религиозну легитимизацију за ову ужасну кампању масовног убијања. Израели прати кораке и везе у овој оргији мржње, која се уз ислам као религиозни катализатор прострла од Балкана до Блиског Истока, да би уништила Јевреје у Хрватској, Босни и Србији. Ова књига разоткрива скривану историју, разобличава хрватску политику порицања и настоји да помоћу убедљивих доказа преокрене ток ствари у правцу прихватања, признавања и помирења између народа о којима је реч. Она је и вредан и важан научни допринос расветљавању зла и деструкције током нацистичког периода модерне историје, написан читљивим стилом Израелијевих претходних књига.

— Mordechai Nisan, The Hebrew University of Jerusalem

О аутору

Рафаел Израели (Raphael Israeli) (рођен 15.септембра, 1935) је израелски  научник, професор  историје ислама, Блиског Истока и Кине на Хибру универзитету у Јерусалиму (Хебреw Университy оф Јерусалем).Члан је управног одбора Аријел центра за истраживања политике (Ариел Центер фор Полицy Ресеарцх). Рођен је у Фезу, у Мароку и емигрирао у Израел као 14-годишњак. Стекао је диплому из арапског и историје на Хибру универзитету у Јерусалиму и постао сарадник Центра за кинеске студије  Беркли универзитета у Калифорнији, где је магистрирао на историји Источне Азије, а докторирао  на историји Кине и Ислама. Течно говори  хибру, арапски, енглески и кинески језик.

Превела Нада Љубић

Извор: АМАЗОН

Везане виjести:

Прва међународна конференциjа о комплексу усташких логора Јадовно – Госпић 1941.

Рафаел Израели: Југословенски Јевреjи, Рон Арад и Холокауст у Босни

Рафаел Израели ИСЛАМ НА БАЛКАНУ ПОД ЊЕМАЧКОМ ОКУПАЦИЈОМ

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: