fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Rafael Izraeli ISLAM NA BALKANU POD NjEMAČKOM OKUPACIJOM

Rafael_Israeli
Rafael Izraeli

Hebrejski univerzitet u Jerusalim

ISLAM NA BALKANU POD NjEMAČKOM OKUPACIJOM

Nakon nacističke okupacije Poljske i Zapadne Evrope u ranim fazama Drugog svjetskog rata, nakon što je Hitler izgubio nadu da će uništiti Britaniju, kao rezultat ulaska Amerike u rat, i paralelno sa zaustavljanjem nacista na ruskom frontu u Staljingradu, strategija nacista se promijenila sa pukog oslanjanja na svoje saveznike u centralnoj Evropi i Balkanu do okupacije većeg dela mediteranske obale da bi se te vode i naftni resursi oko njih, pretvorili u njemačko jezero.

U tu svrhu nacisti su poslali Romela u Sjevernu Afriku sa planom da istjeraju Britance iz Sueca i Egipta, da učvrste poziciju Italije u Libiji, osiguraju vladavinu višijevske Francuske u Sjevernoj Africi, i utvrde savez sa Arapima na Bliskom istoku, kako preko direktnih kontakata sa antibritanskim pokretima u Egiptu i Iraku, tako i pripremajući s palestinskim muftijom, Hadž Amin al-Huseinijem, detaljan plan o istrebljenju palestinskih Jevreja. Huseini, blizak rođak Jasera Arafata koji je kasnije imao slične planove, preselio se u Berlin za vrijeme rata, sastao se s Hitlerom i neumorno radio da pretvori njegov satanski plan u stvarnost.

Na Balkanu, dok su se neke snage poput Titovih, odupirale nacistima partizanskim gerilskim ratom, drugi poput Hrvata, Mađara i Rumuna su direktno sarađivali sa nacistima i čak davali doprinos nacističkoj radnoj snazi (slično kao Francuska i ostale okupirane zemlje u Zapadnoj Evropi) i nacističkim trupama, pogotovo na ruskom frontu. Koristeći prisustvo muslimana u srcu Evrope, ostatka otomanske okupacije, muftija je regrutovao cijelu bosansku diviziju da se bori za Nijemce, i podstakao hrvatske nacističke saveznike da požure sa svojim poduhvatima istrebljenja Srba i Jevreja u logoru smrti Jasenovac.

Leš odrasle muške osobe ekshumiran iz masovne grobnice na ostrvu Pag u Hrvatskoj. Trattamento degli Italiani da parte Jugoslava dopo l`8. settembre 1943 (Editore Palladino), str. 150-b.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: