Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Rafael Izraeli ISLAM NA BALKANU POD NjEMAČKOM OKUPACIJOM

Datum objave: petak, 17 juna, 2011
Objavljeno u Nekategorizovano
Veličina slova: A- A+
Rafael_Israeli
Rafael Izraeli

Hebrejski univerzitet u Jerusalim

ISLAM NA BALKANU POD NjEMAČKOM OKUPACIJOM

Nakon nacističke okupacije Poljske i Zapadne Evrope u ranim fazama Drugog svjetskog rata, nakon što je Hitler izgubio nadu da će uništiti Britaniju, kao rezultat ulaska Amerike u rat, i paralelno sa zaustavljanjem nacista na ruskom frontu u Staljingradu, strategija nacista se promijenila sa pukog oslanjanja na svoje saveznike u centralnoj Evropi i Balkanu do okupacije većeg dela mediteranske obale da bi se te vode i naftni resursi oko njih, pretvorili u njemačko jezero.

U tu svrhu nacisti su poslali Romela u Sjevernu Afriku sa planom da istjeraju Britance iz Sueca i Egipta, da učvrste poziciju Italije u Libiji, osiguraju vladavinu višijevske Francuske u Sjevernoj Africi, i utvrde savez sa Arapima na Bliskom istoku, kako preko direktnih kontakata sa antibritanskim pokretima u Egiptu i Iraku, tako i pripremajući s palestinskim muftijom, Hadž Amin al-Huseinijem, detaljan plan o istrebljenju palestinskih Jevreja. Huseini, blizak rođak Jasera Arafata koji je kasnije imao slične planove, preselio se u Berlin za vrijeme rata, sastao se s Hitlerom i neumorno radio da pretvori njegov satanski plan u stvarnost.

Na Balkanu, dok su se neke snage poput Titovih, odupirale nacistima partizanskim gerilskim ratom, drugi poput Hrvata, Mađara i Rumuna su direktno sarađivali sa nacistima i čak davali doprinos nacističkoj radnoj snazi (slično kao Francuska i ostale okupirane zemlje u Zapadnoj Evropi) i nacističkim trupama, pogotovo na ruskom frontu. Koristeći prisustvo muslimana u srcu Evrope, ostatka otomanske okupacije, muftija je regrutovao cijelu bosansku diviziju da se bori za Nijemce, i podstakao hrvatske nacističke saveznike da požure sa svojim poduhvatima istrebljenja Srba i Jevreja u logoru smrti Jasenovac.

Leš odrasle muške osobe ekshumiran iz masovne grobnice na ostrvu Pag u Hrvatskoj. Trattamento degli Italiani da parte Jugoslava dopo l`8. settembre 1943 (Editore Palladino), str. 150-b.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top