Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

РАДУЛОВИЋ: МЕХМЕДОВИЋУ ОДМАХ УКИНУТИ ПОСЛАНИЧКИ ИМУНИТЕТ

tesanj

БИЈЕЉИНА, 26. ОКТОБРА (СРНА) – Посланику СДА у Представничком дому парламента БиХ Шемсудину Мехмедовићу одмах треба да буде укинут имунитет с обзиром на озбиљност оптужби за ратни злочин на подручjу Тешња, рекао jе Срни бањалучки адвокат Предраг Радуловић.

Радуловић истиче да jе као бивши радник Службе државне безбjедности упознат са ратним и поратним активностима Мехмедовића и да jе риjеч jедном од главних актера коjи jе на подручjе Тешња и шире довео муџахедине.
“Постоjи веома основана сумња да jе Мехмедовић био jедан од директних актера одређених ратних злочина и других криминалних радњи и као такав не би могао да се налази државном или било коjем другом органу гдjе су потребни моралност, достоjанство”, нагласио jе Радуловић коjи jе и бранилац оптужених за ратне злочине пред судовима у БиХ.
Он jе додао да се Мехмедовић може повезати са злочином коjи су муџахедини починили у септембру 1992. године на Црном врху на теслићко-тешањском ратишту када су троjици припадника Воjске Републике Српске одсjекли главе.
“Главе српским борцима одсjекли су муџахедини коjи су били увезени на подручjе Тешња захваљуjући управо Мехмедовићу… Не би требало сачекати сутра већ би данас требало да буде донесена одлука, jер сваки дан са закашњењем укидања имунитета омогућава да Мехмедовић безбрижно ужива на позициjи коjу сада има иако jе обjективно ниjе заслужио”, каже Радуловић.
Онаj ко jе дозволио да Мехмедовић буде изабран у државне органе солидарисао се на оним што jе он починио, наглашава Радуловић и оцjењуjе да то представља jош jедну потврду различитих критериjума када jе риjеч о представницима бошњачког народа у односу на представнике других народа.
Бивши високи представник Педи Ешдаун наменуто jе Закон о имунитету БиХ коjим се делегати и чланови Парламентарне скупштине БиХ могу позвати на имунитет од кривичне или грађанске одговорности, а чланови Предсjедништва и чланови Савjета министара БиХ могу се позвати на имунитет од грађанске одговорности.
Према том закону, на имунитет се могу позвати у било коjе вриjеме за поступке извршене у оквиру њихових надлежности у наведним институциjама, али се он не може сматрати општом препреком за кривично гоњење или покретање парничног поступка.
У Тужилаштву БиХ Срни jе раниjе речено да се за одговор у вези са укидањем посланичког имунитета треба обратити Представничком дому парламента БиХ. Пословником Представничког дома предвиђено jе да о одузимању посланичког имунитета у сваком конкретном случаjу одлучуjе Дом, на приjедлог Уставноправне комисиjе.
Окружно тужилаштво Добоj запримило jе 29. jуна 2005. године извjештаj Центра jавне безбjедности Добоj против Мехмедовића због кривичног дjела из члана 172 Кривичног закона БиХ (злочин против човjечности) и таj предмет jе 5. августа исте године уступљен Тужилаштву БиХ.
Портпарол Тужилаштва БиХ Селма Хећимовић раниjе jе рекла Срни да “Тужилаштво БиХ предузима одређене мjере и активности с циљем провjере навода из извjештаjа о почињеном кривичном дjелу и прикупљања доказа ради утврђивања евентуалне кривичне одговорности Мехмедовића”.
У септембру 1992. године муџахедини су на Црном врху на теслићко-тешањском ратишту одсjекли главе припадницима ВРС Браниславу Ђурићу, Благоjу Благоjевићу и Ненаду Петковићу, сва троjица са подручjа општине Теслић. Срби избjегли из Тешња причаjу да су одсjечене главе донесене у овдашњи Дом здравља и да су касниjе били истакнуте на средњовjековноj тврђави.

Извор: srna.png

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: