Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Радомир Смиљанић: Југославију није срушио рат

Датум објаве: среда, 16 септембра, 2015
Објављено у Олуја
Величина слова: A- A+

Да ли ће икада неко у ЕУ, у тоj Европи, коjа толико поштуjе право на сопственост, и

поготово право на животну сигурност, подићи глас и организовати комисиjу,
комитет, одбор, било шта, да се бар приближно потврде чињенице и да то на краjу
Хрватска и плати

 Радомир Смиљанић

Радомир Смиљанић

СА задовољством сам прочитао пре извесног времена, у овоj рубрици “Вечерњих новости”, напис нашег познатог стручњака, социолога проф. др Зорана Аврамовића, под насловом “‘Агресиjа’ или прогон Срба”.

Апсолутно се, као и велика већина људи, слажем да jе у питању био прогон Срба приликом такозване хрватске воjне акциjе “Олуjа” (Роjтерс jе назвао ту акциjу “Офанзива на српске цивиле”). Међутим, не може се у ствари то често разводњавати тумачењем да се ради о грађанском рату, коjи jе Југославиjу бацио у пламен.

Сам Туђман, врховник сецесионистичких Хрвата, творац, како jе он говорио, наjдемократскиjе демокрациjе у Европи, рекао jе на jавном митингу пред стотинама хиљада људи у Загребу следеће: “Ми Хрвати смо морали започет оваj рат, да га нисмо започели и водили, никада не бисмо имали нашу државу Хрватску, признату у свиjету!”

Друга изjава “врховника” Туђмана такође jе карактеристична, и она jе као, што би Хрвати рекли, сликопис, то значи и телевизиjски и говорни део његовог излагања, одаслана у Хаг. Рекао jе током “Олуjе”: “Ударићемо тако тврдо да Срби мораjу практично нестати!” Значи да се овде ипак ради о прогону, руку под руку са агресиjом, како и гласи наслов проф. др Аврамовића тj. његовог текста обjављеног у овоj рубрици.

Имамо jош карактеристичних изjава са те “олуjне” стране – на пример: Стипе Месић, тада десна рука Туђмана, касниjе изjављуjе у ударном хрватском ТВ дневнику, а ту изjаву су пренели jош неки медиjи, следеће: “Особно сам присуствовао када су тиjеком ‘Олуjе’ Туђману реферирали: српска села палимо у три смjене!”

Наравно, ако се данима, недељама, месецима српска села пале у три смене, а о томе постоjи извештаj госпође Елизабете Рен, специjалног изасланика УН, онда jе сасвим близу коректности и тачности процена изгнаника Срба из Хрватске, да jе уништено преко 30.000 српских домова, истовремено деложирано jе преко 40.000 станова из коjих су у Хрватскоj избачени Срби, отето преко 40.000 локала у поседу Срба, као и 63.000 хектара српске обрадиве земље и шума. О преко 2.000 погинулих и преко 250.000 прогнаних Срба тек треба да се такође изврше анализе. Да ли ће икада неко у ЕУ, у тоj Европи, коjа толико поштуjе право на сопственост, и поготово право на животну сигурност, подићи глас и организовати комисиjу, комитет, одбор, било шта, да се бар приближно потврде ове чињенице и да то на краjу Хрватска и плати. Јер, Американци врло лепо кажу, веома важна ствар у економским односима, па и међуљудским jе: Тхе билл (рачун). Надамо се да ће доћи и то време. А ако Хрватска не буде у могућности да све то одjедном исплати, онда се могу наћи разни аранжмани да се невољницима, прогнаницима и жртвама све то надокнади у етапама или разним, другим економским или сличним односима.

Овде не смемо заборавити ни она два текста коjа су такође обjављена само у “Вечерњим новостима” познатог хрватског књижевника и социолога Анте Лежаjе, коjи jе смогао храбрости да обjави позамашну књигу са насловом “Књигоцид”. Ради се о чињеници, како тврди Лежаjа, на основу своjих исцрпних истраживања, да jе од Туђмана до данас у Хрватскоj уништено око три милиона књига коjе су на ћирилици, коjе су обjављене од српских издавача и чиjи су аутори Срби. Тужно и jадно jе да Хрвати неће више моћи читати свог наjомиљениjег писца Мому Капора, затим, наjдивниjу књигу по Крлежи, Бранка Ћопића “Башта сљезове боjе” и даље да не набраjам… Ипак, на све то ми налазимо у напису господина проф. др Зорана Аврамовића коjи сам већ споменуо, да се у Хрватскоj спроводи jедан метод, рекао бих, скривеног линча од уништења ћирилице, до уништења културе jедног народа итд., а то jе флагрантни доказ да се ради о геноцидним намерама и испољавањима.

Знате, и Хитлер jе таj монструм, (превео сам његово наjважниjе дело “Маjн камф” у коме се исказуjе чињеница да jе наредио ону монструозну паљевину књига – спаљено jе два камиона књига) jер jе уврштен у оне зликовце коjи нису штедели ни културу неких народа. А сам jе тврдио да “jедан народ не можете уништити ако му не уништите културу”.

Тиме jе све речено…

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:
Позадина регионалног „помирења“ – Пише Драгомир Анђелковић

Битанга Чомски – Jadovno 1941.

Дарко Худелист: Улога Ватикана у распаду Југославиjе – Jadovno …

Тито: Распад ће почети на Косову и у Хрватскоj – Jadovno 1941.

Mirko Rapaić: ZAVJERA HRVATSKIH KOMUNISTA PROTIV SRBA

писмо англисте британском амбасадору: ваша земља нема …

Олуjа – Јадовно 1941.
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top