Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

РАДИО РС: МОЈЕ ЈАДОВНО – ПУТУЈУЋЕ СВЈЕДОЧАНСТВО

Датум објаве: четвртак, 20 фебруара, 2014
Објављено у Комплекс Јадовно
Величина слова: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/jadovno-iz-bl-3.JPG

Изложба “Моjе Јадовно” приjе нешто више од годину дана кренула jе на пут, преко Новог Сада, Београда, низа мjеста у Србиjи и РС, па стигла све до Њуjорка, Лестера и Лондона. “Ова изложба има велики значаj и важну улогу у едукативном смислу ради подизања и стварања jавне свиjести код српског народа о његовоj срадалничкоj судбини у Другом свjетском рату, у контексту савремениих дешавања” казали су гостуjући у емисиjи Актуелности Радиjа Републике Српске предсjедник Удружења грађана “Јадовно 1941”, Душан Басташић и предсjедник Удружења студената историjе “Доктор Милан Васић” из Бањалуке, Предраг Лозо.

Басташић и Лозо говорили су о искуствима у изложбеном представљању Комплекса логора смрти Независне Државе Хрватске Госпић – Јадовно – Паг 1941. нашоj и иностраноj jавности, као и томе какав jе однос нашег народа и друштва према мемориjализациjи жртава геноцида 1941-1945. 

Према риjечима предсjедника Удружења студената историjе “Доктор Милан Васић” из Бањалуке, Предрага Лозе изложба “Моjе Јадовно” има за циљ да прикаже jедно стратиште о коjем се мало зна. Изложба ” Моjе Јадовно” осим фактографских чињеница коjе су приказане има и едукативни карактер и значаj у формирању jавне свиjести о геноциду у НДХ , приjе свега над Србима, али и осталим народима као што су Јевреjи и Роми.

Лозо jе рекао да jе изложба направљена као путуjуће свjедочанство и показала да постоjи изражена потреба за jавном свиjешћу о догађаjима као што jе геноцид у НДХ. “Осим тога показала jе и битну чињеницу, да на свим просторима гдjе jе представљена данас живе директни или индиректни потомци чиjи су преци – ближи или даљи сродници стрдали у овом првом концентрационом логору на подручjу тадашње НДХ, гдjе jе за само 130 дана на наjзвjерскиjи и наjмонструозниjи начин убиjено 40.000 људи, од чега 38.010 Срба, према досадашњим истраживањима”, рекао jе Предраг Лозо.

Ова изложба jе показала да има мjеста за продукциjом оваквих садржаjа коjи подсjећаjу и опомињу на страдања у Другом свjетском рату у НДХ, што jе посебо важано у контексту дешавања 90-тих година на простору бивше Југославиjе, али и у данашњим дешавањима, гдjе се организовано ради на порицању геноцида над српским народом и злочинима почињеним у НДХ, али и у посљедњем рату”, каже Лозо

Предсjедник Удружења грађана ” Јадовно 1941” из Бањалуке,  Душан Басташић  истакао jе да jедан од задатака изложбе jесте обjелодањивање истине о геноциду на Србима у НДХ, у циљу превенциjе порицања чињница из тог периода. Он jе истако да jе неопходно бавити се континуирано овом темом и износити историjске факте о томе, како се нешто сличо не би поновило српском, али дугим народима, као што су Роми и Јевреjи коjи су били мета геноцида у Другом свjетском рату у НДХ.

Басташић и Лозо сагласни су да jе потребно да се овом тематиком системски баве институциjе у РС . Они су истакли значаj подршке релевантних институциjа удржењима и поjднинцима, коjи желе да истражуjу и да се баве темом геноцида и холокауста у Другом свjетском рату. Они истичу да би наше друштво и надлежне институциjе требало да се више посвете овоj тематици, али истовремено и да омогуће удржењима, студентима и свима онима коjи су заитересовани за оваj период наше историjе и даjу одговараjућу подршку у њиховом раду.

Душан Басташић и Предраг   Лозо осврнули су се и на наjаве Ватикана да ће Католичка црква прогласити свецем Алоjзиjа Степинца, коjи jе био духовни вођа усташког поглавника и творца НДХ, Анте Павелића.
Предсjедник Удружења грађана “Јадовно 1941” Душан Басташић каже да се то могло и очекивати с обзиром на чињеницу да jе Алоjзиjе Степинац сахрањен у Загребачкоj катедрали, а Католичка црква га jе прогласила блаженим. Сматра да би ове наjаве требало да уjедине српски национални корпус, коjи треба снажно да осуди и супротставе се томе, с обзиром на вjечиту тежњу Ватикана да избрише и уништи све што jе српско на овим просторима.

Снимак разговора можете послушати у емисиjи ” Актуелности”, 18. 02. 2014. на саjту  www.rtrs.tv  

Р. Карановић

Извор: РТРС

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top