Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

RADIO RS: MOJE JADOVNO – PUTUJUĆE SVJEDOČANSTVO

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/jadovno-iz-bl-3.JPG

Izložba „Moje Jadovno“ prije nešto više od godinu dana krenula je na put, preko Novog Sada, Beograda, niza mjesta u Srbiji i RS, pa stigla sve do Njujorka, Lestera i Londona. „Ova izložba ima veliki značaj i važnu ulogu u edukativnom smislu radi podizanja i stvaranja javne svijesti kod srpskog naroda o njegovoj sradalničkoj sudbini u Drugom svjetskom ratu, u kontekstu savremeniih dešavanja“ kazali su gostujući u emisiji Aktuelnosti Radija Republike Srpske predsjednik Udruženja građana „Jadovno 1941“, Dušan Bastašić i predsjednik Udruženja studenata istorije „Doktor Milan Vasić“ iz Banjaluke, Predrag Lozo.

Bastašić i Lozo govorili su o iskustvima u izložbenom predstavljanju Kompleksa logora smrti Nezavisne Države Hrvatske Gospić – Jadovno – Pag 1941. našoj i inostranoj javnosti, kao i tome kakav je odnos našeg naroda i društva prema memorijalizaciji žrtava genocida 1941-1945. 

Prema riječima predsjednika Udruženja studenata istorije „Doktor Milan Vasić“ iz Banjaluke, Predraga Loze izložba „Moje Jadovno“ ima za cilj da prikaže jedno stratište o kojem se malo zna. Izložba “ Moje Jadovno“ osim faktografskih činjenica koje su prikazane ima i edukativni karakter i značaj u formiranju javne svijesti o genocidu u NDH , prije svega nad Srbima, ali i ostalim narodima kao što su Jevreji i Romi.

Lozo je rekao da je izložba napravljena kao putujuće svjedočanstvo i pokazala da postoji izražena potreba za javnom sviješću o događajima kao što je genocid u NDH. „Osim toga pokazala je i bitnu činjenicu, da na svim prostorima gdje je predstavljena danas žive direktni ili indirektni potomci čiji su preci – bliži ili dalji srodnici strdali u ovom prvom koncentracionom logoru na području tadašnje NDH, gdje je za samo 130 dana na najzvjerskiji i najmonstruozniji način ubijeno 40.000 ljudi, od čega 38.010 Srba, prema dosadašnjim istraživanjima“, rekao je Predrag Lozo.

Ova izložba je pokazala da ima mjesta za produkcijom ovakvih sadržaja koji podsjećaju i opominju na stradanja u Drugom svjetskom ratu u NDH, što je posebo važano u kontekstu dešavanja 90-tih godina na prostoru bivše Jugoslavije, ali i u današnjim dešavanjima, gdje se organizovano radi na poricanju genocida nad srpskim narodom i zločinima počinjenim u NDH, ali i u posljednjem ratu“, kaže Lozo

Predsjednik Udruženja građana “ Jadovno 1941“ iz Banjaluke,  Dušan Bastašić  istakao je da jedan od zadataka izložbe jeste objelodanjivanje istine o genocidu na Srbima u NDH, u cilju prevencije poricanja činjnica iz tog perioda. On je istako da je neophodno baviti se kontinuirano ovom temom i iznositi istorijske fakte o tome, kako se nešto sličo ne bi ponovilo srpskom, ali dugim narodima, kao što su Romi i Jevreji koji su bili meta genocida u Drugom svjetskom ratu u NDH.

Bastašić i Lozo saglasni su da je potrebno da se ovom tematikom sistemski bave institucije u RS . Oni su istakli značaj podrške relevantnih institucija udrženjima i pojdnincima, koji žele da istražuju i da se bave temom genocida i holokausta u Drugom svjetskom ratu. Oni ističu da bi naše društvo i nadležne institucije trebalo da se više posvete ovoj tematici, ali istovremeno i da omoguće udrženjima, studentima i svima onima koji su zaiteresovani za ovaj period naše istorije i daju odgovarajuću podršku u njihovom radu.

Dušan Bastašić i Predrag   Lozo osvrnuli su se i na najave Vatikana da će Katolička crkva proglasiti svecem Alojzija Stepinca, koji je bio duhovni vođa ustaškog poglavnika i tvorca NDH, Ante Pavelića.
Predsjednik Udruženja građana „Jadovno 1941“ Dušan Bastašić kaže da se to moglo i očekivati s obzirom na činjenicu da je Alojzije Stepinac sahranjen u Zagrebačkoj katedrali, a Katolička crkva ga je proglasila blaženim. Smatra da bi ove najave trebalo da ujedine srpski nacionalni korpus, koji treba snažno da osudi i suprotstave se tome, s obzirom na vječitu težnju Vatikana da izbriše i uništi sve što je srpsko na ovim prostorima.

Snimak razgovora možete poslušati u emisiji “ Aktuelnosti“, 18. 02. 2014. na sajtu  www.rtrs.tv  

R. Karanović

Izvor: RTRS

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: