Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ПУЗИГАЋА: ХРВАТСКА НАСТАВЉА СА ОПСТРУКЦИЈОМ СТАТУСНИХ ПРАВА СРБА

Никола Пузигаћа
Никола Пузигаћа

Предсjедник Удружења радника и инвалида рада избjеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа упозорио jе да хрватске власти настављаjу са опструкциjом у рjешавању статусних права Срба из Хрватске. 

“Власти у Хрватскоj више од 20 година након рата немаjу намjеру да коначно риjеше статусна права Срба, коjа се односе на поврат станарских, имовинских, радних и пензионих права у тоj земљи”, рекао jе Пузигаћа Срни.

Он jе навео да jе за чланове овог удружења неприхватљиво стамбено збрињавање у Хрватскоj, jер Срби у тоj ситуациjи углавном остаjу без станова или им се у замjену за стан нуди неадекватна имовина, те стан у закуп коjи не могу плаћати.

“Хрватска би требало да бившим носиоцима станарског права, коjих у Хрватскоj има око 50.000, купи станове на териториjи БиХ или у некоj другоj земљи у складу са жељом носилаца станарског права”, истакао jе Пузигаћа.

Говорећи о Регионалном стамбеном програму у БиХ, Пузигаћа jе рекао да jе Удружење незадовољно његовом реализациjом, jер надлежна министарства не чине ништа конкретно да се убрза реализациjа тог програма.

“Избjегла и расељена лица су на вриjеме подниjела захтjеве за стамбено збрињавање са комплетном папирологиjом, али се на терену ништа не дешава. Ова популациjа и даље живи у колективним центрима, контеjнерима и неприхватљивим условима за живот, а долази зима”, упозорио jе Пузигаћа.

Он jе рекао да jе Удружење незадовољно чињеницом да jе у неким мjестима у Републици Српскоj укинуто Одjељење Министарства за избjеглице и расељена лица (ОМИ), те оциjенио да ниjе вриjеме за укидање jер jош нису риjешени броjни проблеми те популациjе у Републици Српскоj и БиХ.

“Ови људи су у тешкоj ситуациjи, мислим да би општине требало да преузму обавезу да тим људима буду некакав сервис за издавање одговараjућих потврда или докумената”, додао jе Пузигаћа.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

пузигаћа: наставак етничког чишћења срба у хрватскоj

пузигаћа : хрватска да укине дискриминаторске законе

колективна апликациjа европском суду за људска права

ускоро мирни протести испред канцелариjа еу и америчке …

ИМОВИНУ ПОКЛАЊАЈУ АНГЕЛИ МЕРКЕЛ И БАРАКУ ОБАМИ …

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: