fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Putin zahvaljuje Jevrejima

Ruska duma i izraelski Kneset zajedno protiv rušenje spomenika sovjetskim vojnicima u Poljskoj. „Sramotna“ namera Varšave da sruši obeležje oslobodiocima od nacizma

MOSKVA-OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

Ruski predsednik Putin izrazio je zahvalnost svima koji u Izraelu osuđuju skrnavljenje i rušenje spomenika sovjetskim vojnicima poginulim u borbama protiv fašista u istočnoj Evropi. Govoreći u Joškar Oli u republici Mari El na Savetu za međunacionalne odnose, Putin je istakao da je nedopustivo prepravljanje istorije, jer se zna da je SSSR imao veliki broj poginulih vojnika u oslobađanju Poljske od nemačkih okupatora.

Izraelski Kneset i ruska Duma istog su dana raspravljali o tom problemu i obratili se svetskoj javnosti dokumentom „Zadaci očuvanja istorijskog sećanja o Drugom svetskom ratu“. Jevrejski parlamentarci smatraju da svaka zemlja treba da osudi rušenje ili skrnavljenje spomenika istinskim herojima, borcima Crvene armije poginulim u borbi protiv fašista. Takođe se osuđuju i oni koji ruše ili oštećuju spomenike žrtvama Holokausta. U Knesetu su odluku poljskih vlasti da se ruše ili demontiraju spomenici sovjetskim vojnicima nazvali „sramotnom tendencijom“.

Reakcija Dume i Kneseta je reakcija na odluku poljskog Sejma koji je 22. juna prihvatio dopune Zakona o zabrani komunističke propagande i totalitarizma, koji vlastima daje mogućnost da demontiraju i ruše spomenike poginulim vojnicima Crvene armije. U Moskvi ističu da je za oslobođenje Poljske od Hitlerove armije 1944. i 1945. godine poginulo oko 600.000 sovjetskih vojnika.

U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije ističu da je dopunjeni poljski zakon u direktnoj koliziji sa međunarodnim dokumentima koje su potpisali Moskva i Varšava. Poljske vlasti su dogovorom iz 1992. i 1994. preuzele obavezu da čuvaju i štite sve objekte koji podsećaju na poginule sovjetske vojnike u borbi protiv nacista.

SVAĐA EU I POLjSKE

Varšava – Očekivalo se danas da Senat glasa o kontroverznom zakonu kojim bi se razrešile s dužnosti sudije Vrhovnog suda i omogućilo predsedniku da imenuje nove. Predsednik Evropskog saveta i bivši premijer Poljske Donald Tusk ocenio je da su te promene u pravosuđu „unazađujuće“, protiv evropskih vrednosti i da dovode Poljsku u rizik da bude marginalizovana. Evropska komisija preti Varšavi disciplinskim merama već naredne nedelje. Lider vladajuće poljske partije „Pravo i pravda“ Jaroslav Kačinjski kaže da je upozorenje Brisela „političko“ i poručuje EU da ne bi trebalo da se meša u to pitanje.

Autor: Branko Vlahović

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: