fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Пуповац писао Колинди: Пљују ме и вичу – четниче

Милорад Пуповац
Милорад Пуповац

Загреб — Милорад Пуповац, председник Српског народног вијећа послао је писмо председници Хрватске у којем је упозорио на пораст атмосфере нетолеранције у Хрватској.

Пуповац је у писму Колинди Грабар Китаровић упозорио и на пораст порука мржње према политичким, етничким и другим мањинама у Хрватској

На нешто мање од четири странице Пуповац је набројао случајеве претњи које из десних кругова трпе заговорници антифашизма, а све је више и случајева насиља. Од тога није поштеђен ни он, који је о свом искуству обавестио Грабар-Китаровић. Исто ово писмо добили су и премијер Тихомир Орешковић и Жељко Реинер, председник Хрватског сабора, а како каже сам Пуповац о њему су обавештени Томислав Карамарко и Божо Петров.

„Представници мањина су још у мају упозоравали на пораст ксенофобије. Тада смо имали врло садржајан разговор с председницом, а како је њена и уставна дужност да штити људска права и права мањина, видевши да су негативне појаве све чешће, логично је било да се њој обратимо“, рекао је Пуповац.

У Писму Пуповац наводи да је недавно више јавних особа, новинара, глумаца, режисера, верских вођа, политичара, активиста за људска права и невладиних организација “доживело претње и изливе говора мржње” – од Мирјане Ракић, Оливера Фрљића, Нине Виолић до митрополита Порфирија. А у случају активисте за људска права Зорана Пусића прешло се с речи на дело и, уз графите у којима му се жели смрт, ножем су распаране гуме на његовом аутомобилу.

Оно што се у овом писму спомиње први пут податак је да је однедавно и Пуповац изложен отвореним увредама.

“Навешћу примјер свог искуства јер сам и сам искусио последице атмосфере нетолеранције и порука мржње у интензитету и у садржају на који их нисам искушавао ни у најгорим ратним годинама као што су биле 1991-1992. Наиме, у свега седам дана у средишту Загреба доживео сам, а заједно са мном и моји пријатељи, комшије, студенти и сарадници који су се затекли у мом друштву или мојој близини, да мени непознати Ијуди пролазећи пљуну на мене или ме поздрављају са ‘За дом, спремни!’ или узвикују ‘Пуповац, четниче, иди у Србију!’”

У завршном делу обраћања хрватској председници Пуповац је појаснио да јој није писао због себе него зато што жели да зна коме у Хрватској садашње насиље може донети било што добро.

“Који је то разлог, државнички или страначки, који би могао да оправда поновно произвођење непријатељства, нетолеранције, мржње и сасвим могућег насиља у нашим животним срединама и нашој земљи уопште? Поштована госпођо Председнице, ни једно од ових питања неће пронаћи своје одговоре уколико их ми не потражимо. Наша их јавност неће освестити уколико се о њима не проговори. Ничији се говор неће тако чути као говор оних који су политички чувари уставности и законитости”, упозорио је Милорад Пуповац, преноси „Јутарњи лист“.

Извор: Б92

 

Везане вијести:

Карамарко: Свако јутро грађани да се „помоле за домовину“

Хасанбеговић се сликао са усташком капом

Министар који пориче геноциде мора отићи

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: