Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Пуповац: Хрватска води антисрпску кампању

Хрватска се вратила у деведесете године прошлог вијека и обновила искључиви национализам, нетолеранцију и антимањинску, посебно антисрпску кампању, а све се нагло погоршало послије уласка Хрватске у Европску унију, рекао је предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац.

Grafiti

Пуповац је истакао да је Влада искључила Србе из свог програма, а Српском народном вијећу је преполовила средства.

Навео је да је нова хрватска влада, која сада више de facto и не постоји, потпуно искључила Србе и друге мањине из свог програма, а укључила екстремно десне и екстремно конзервативне групације.

– Обновљени су искључиви национализам, нетолеранија и антимањинска, посебно антисрпска кампања, а све се нагло погоршало послије уласка Хрватске у ЕУ – рекао је Пуповац за Вечерње новости.

Он је истакао да је проблем асимилације Срба већ годинама веома озбиљан, па са Српском православном црквом, посебно са митрополитом загребачко-љубљанским Порфиријем настоје да осмисле додатне програме и активности којима би се то зауставило.

– Влада нам је, посебно Српском народном вијећу и Заједничком вијећу општина, преполовила средства. Обрисани смо из буџетских ставки, а ове двије организације су формиране на темељу међународних уговора – навео је Пуповац.

Према његовим ријечима, то је притисак, ограничавње у раду ових тијела, покушај да се ограниче у раду или угасе.

Пуповац је додао да у српском политичком тијелу не постоје подјеле, али да постоји „производња подјела“ у покушају да се српски корпус разбије.

Он је, говорећи од ХДЗ-овом министру културе Златку Хасанбеговићу рекао да је он пројекат ХДЗ-а и његовог врха, који је постао „главни идеолог и гласноговорник“ те странке.

Он каже и да се у Бриселу, као и на другим мјестима, када је ријеч о политици, посебно српској, не може наићи на разумјевање из првог пута.

– Осим тога, Европа има и своје велике проблеме. Треба само бити истрајан и пронаћи адекватан начин комуникације – указује Пуповац.

Он сматра охрабрујућим грађански отпор који је, како каже, све јачи у Хрватској и на којем слаби тај талас десног екстремизма и историјског ревизионизма.

– Пресудно је да томе допринесе и ХДЗ, али и представници католичке цркве – истакао је предсједник Српског народног вијећа.

Према његовим ријечима, све је већи број интелектуалаца који се одупиру десном екстремизму и историјском ревизионизму, отвореном клерикалном и националном тоталитаризму. Пуповац закључује да су ванредни парламентарни избори све изгледнији излаз из политичког хаоса и нестабилности у које је Хрватска ушла у посљедњих неколико месеци.

Извор: Радио Телевизија Републике Српске

 

Везане вијести:

Проусташки елементи „еуропске“ Хрватске

Нови докази министровог екстремизма

Зашто деца у Хрватској салутирају као усташе?

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: