Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pupovac: Hrvatska vodi antisrpsku kampanju

Hrvatska se vratila u devedesete godine prošlog vijeka i obnovila isključivi nacionalizam, netoleranciju i antimanjinsku, posebno antisrpsku kampanju, a sve se naglo pogoršalo poslije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, rekao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Grafiti

Pupovac je istakao da je Vlada isključila Srbe iz svog programa, a Srpskom narodnom vijeću je prepolovila sredstva.

Naveo je da je nova hrvatska vlada, koja sada više de facto i ne postoji, potpuno isključila Srbe i druge manjine iz svog programa, a uključila ekstremno desne i ekstremno konzervativne grupacije.

– Obnovljeni su isključivi nacionalizam, netoleranija i antimanjinska, posebno antisrpska kampanja, a sve se naglo pogoršalo poslije ulaska Hrvatske u EU – rekao je Pupovac za Večernje novosti.

On je istakao da je problem asimilacije Srba već godinama veoma ozbiljan, pa sa Srpskom pravoslavnom crkvom, posebno sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem nastoje da osmisle dodatne programe i aktivnosti kojima bi se to zaustavilo.

– Vlada nam je, posebno Srpskom narodnom vijeću i Zajedničkom vijeću opština, prepolovila sredstva. Obrisani smo iz budžetskih stavki, a ove dvije organizacije su formirane na temelju međunarodnih ugovora – naveo je Pupovac.

Prema njegovim riječima, to je pritisak, ograničavnje u radu ovih tijela, pokušaj da se ograniče u radu ili ugase.

Pupovac je dodao da u srpskom političkom tijelu ne postoje podjele, ali da postoji „proizvodnja podjela“ u pokušaju da se srpski korpus razbije.

On je, govoreći od HDZ-ovom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću rekao da je on projekat HDZ-a i njegovog vrha, koji je postao „glavni ideolog i glasnogovornik“ te stranke.

On kaže i da se u Briselu, kao i na drugim mjestima, kada je riječ o politici, posebno srpskoj, ne može naići na razumjevanje iz prvog puta.

– Osim toga, Evropa ima i svoje velike probleme. Treba samo biti istrajan i pronaći adekvatan način komunikacije – ukazuje Pupovac.

On smatra ohrabrujućim građanski otpor koji je, kako kaže, sve jači u Hrvatskoj i na kojem slabi taj talas desnog ekstremizma i istorijskog revizionizma.

– Presudno je da tome doprinese i HDZ, ali i predstavnici katoličke crkve – istakao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

Prema njegovim riječima, sve je veći broj intelektualaca koji se odupiru desnom ekstremizmu i istorijskom revizionizmu, otvorenom klerikalnom i nacionalnom totalitarizmu. Pupovac zaključuje da su vanredni parlamentarni izbori sve izgledniji izlaz iz političkog haosa i nestabilnosti u koje je Hrvatska ušla u posljednjih nekoliko meseci.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Proustaški elementi „europske“ Hrvatske

Novi dokazi ministrovog ekstremizma

Zašto deca u Hrvatskoj salutiraju kao ustaše?

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: