Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Пуповац: Асимилација је највећа опасност за Србе у Хрватској

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/tribina-2.jpg

Какав jе положаj Срба данас у Хрватскоj и да ли jе оправдана боjазан да ће се након приступања Хрватске Европскоj униjи догодити систематско занемаривање потреба и проблема наjвеће мањинске заjеднице у Хрватскоj, расправљало се вечерас на трибини у Бањалуци коjу jе организовало Удружење Јадовно 1941.

Положаj Срба у Хрватскоj и даље jе тежак, каже предсjедник Српског народног виjећа Милорад Пуповац, додаjући да се jош ради на отклањању ратних и поратних тешкоћа, jачању своjих институциjа и одупирању асимилациjи.

“Боље jе него што jе било jуче, али далеко од онога како мислимо да би требало да буде”, оциjенио jе Пуповац.

“Наjмање резултата имамо када jе риjеч о запошљавању. Оно што се догоди у приватном сектору се догоди, али када jе у питању држава немамо резултата. Имамо Акциони план, али немамо акциjу”, рекао jе Пуповац.

Пуповац очекуjе да ће, након уласка Хрватске у ЕУ, Брисел, осим Загреба, бити адреса на коjоj се могу отворити питања Срба у Хрватскоj.

Он очекуjе и напредак у развоjу подручjа у коjа су се вратили Срби и боља рjешења у политици равномjерног развоjа.

Пуповац jе оциjенио да jе процес приступања и преговора за улазак Хрватске у ЕУ већ утицао на рjешавање проблема Срба у Хрватскоj.

“Питања коjа су иначе чекала на рjешавање преко децениjу, а у неким случаjевима и дуже, почела су се рjешавати. Нека су риjешена, а нека су у поступку рjешавања”, рекао jе Пуповац.

Посjета Пуповца jе веома важан гест повjерења и поштовања, jер jе Српско народно виjеће у протекле три године подржало све њихове инициjативе и акциjе, поручуjу из Удружења Јадовно.

“Захваљуjући томе, о jадовничком страдању се све више зна, не само у Хрватскоj, БиХ и Србиjи чиjи су грађани страдали на том стратишту, него и у Москви, Бриселу, Јерусалиму…”, рекао jе Душан Басташић, предсjедник Удружења “Јадовно”.

Из Хрватске jе током рата од 1991. до 1995. године протjерано више од пола милиона Срба, док су подаци о броjу повратника у Хрватску различити. Пуповац jе навео да постоjе двиjе врсте података о броjу Срба повратника у Хрватску – званични подаци и они коjи се засниваjу на истраживањима и коjи су ближи реалности.

Према званичним у Хрватску се вратило 136.000 Срба, док подаци коjи се засниваjу на истраживањима показуjе да jе риjеч од 60. 000 до 70.000 Срба.

Трибина о положаjу Срба у Хрватскоj одржана jе у мултимедиjалноj сали РТВ дома, а присуствовао jоj jе велики броj Срба избjеглих из Хрватске почетком ’90-их година.

Извор: РТРС

 

Везане виjести:

ВИДЕО: Проф. др Милорад Пуповац, трибина у Бањоj Луци, 16.10.2012.

РТРС-Фото: “Положаj Срба из Хрватске приjе и након приступања ЕУ”

Pupovac: Srbima u Hrvatskoj bolje, ali još nije dovoljno

Pupovac: Srbi u Hrvatskoj se odupiru asimilaciji

Трибина: Положаj Срба из Хрватске приjе и након приступања ЕУ

ОДУПИРАЊЕ АСИМИЛАЦИЈИ

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: