fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PUNIH 30 GODINA OD UBISTVA ČETVOROČLANE EKIPE RTS-a

Navršilo se 30 godina od kada je na putu Petrinja-Glina u Hrvatskoj ubijena četvoročlana ekipa Radio-televizije Srbije /RTS / iz Šapca, za šta do danas tužilaštva ni Hrvatske niti Srbije nisu pokrenula istrage, saopšteno je iz Udruženja novinara Srbije /UNS/.


Tada su ubijeni novinar Zoran Amidžić, snimatelj Bora Petrović i asistent snimatelja Dejan Milićević, dok je mobilisani urednik u Radio Šapcu Sretan Ilić preminuo na putu do bolnice.

Automobil u kojem se nalazila ekipa RTS-a napadnut je iz zasjede i izrešetan 9. oktobra 1991. godine.

Istraživanje UNS-a, pod nazivom „Dosije o ubijenim i nestalim novinarima“, pokazalo je da tužilaštva Srbije i Hrvatske do danas nisu pokrenula istrage ovog zločina.

Komandant Trećeg bataljona 544. motorizovane brigade JNA Jovo Ilić rekao je „da su novinari ubijeni u vreme kada je na snazi bilo primirje“.

Niko od vojnih ni civilnih vlasti Ilića nije kontaktirao, iako je on prvi bio na licu mjesta i prevezao ranjenog Sretana Ilića do brigadne bolnice u Glini, podsjeća UNS.

Podaci iz Amidžićeve novinarske bilježnice i dokumentacije koju je imao kod sebe ubrzo nakon ubistva pojavili su se u hrvatskom listu „Slobodni tjednik“.

U tom listu, osam dana poslije ubistva, pojavio se tekst pod naslovom „Pucati na špijune bez zaustavljanja“.

UNS je naveo da se iz teksta vidi da je autor, potpisan sa Jovan Kubura, koristio bilježnicu i dokumenta koja je kod sebe imao Amidžić kada je ubijen.

Izvor: SRNA


Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: