Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

“Psi rata” u tužilačkim togama

Datum objave: subota, 21 januara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/krstan_simic.jpg

Bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić rekao je da većina međunarodnih sudija i tužilaca koji su radili i rade u Sudu i Tužilaštvu BiH u svojim zemljama nikada nisu predstavljali kadar koji bi bio za poštovanje, što se vidi i iz njihovih biografija, a domaći advokati koji su radili sa njima žargonski su ih nazivali “psima rata”.

Simić je istakao da u Tužilaštvu BiH nije sreo nijednog međunarodnog tužioca koji ga je impresionirao na bilo koji način, kao i da su oni pokazivali da im nedostaje osnovno znanje, refleks i iskustvo da bi bili dobri tužioci.

“To se pokazivalo na njihovim istragama i po njihovim optužnicama. Iza najvećeg broja afera koje su potresale pravosuđe u BiH, a to su istrage protiv Mirka Šarovića, Dragana Čovića, `Srpskih šuma` i drugih stajali su strani tužioci. Uslijedila su pogrešna optuženja i oslobađanja koja su pravosuđu nanijela veliku štetu”, istakao je Simić za “Glas Srpske”.

Nakon što su po političkom zadatku odradili svoje prljave poslove u Tužilaštvu i Sudu BiH, neki od njih su povratkom u svoje zemlje postavljani na najviše funkcije. Filipinca Džuda Romana, koji je obustavio istragu u predmetu ”Dobrovoljačka” i kome mandat ističe 8. februara, po povratku u zemlju čeka najviša funkcija u kabinetu predsjednika Filipina.

Komentarišući naredbu Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage u predmetu ”Dobrovoljačka”, Simić kaže da je jedan od osumnjičenih, osnivač Patriotske lige i jedan od komandanata koji je naredio masakr nad vojnicima JNA Zaim Backović u izjavi datoj poslije obustavljanja istrage priznao da je u Dobrovoljačkoj ulici počinjen zločin.

”On je time priznao svoju odgovornost i drugih lica koja su bila na liniji komandovanja. Komandna odgovornost se konstruiše nakon što se ispostavi da komandant svoj posao nije obavio kako treba, a ne na osnovu toga što je naredio da se izvrši zločin, što je, opet, direktna odgovornost njega kao izvršioca”, istakao je Simić.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top