fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Прво сабрање удружења потомака и поштовалаца српских жртава ратова у XX вијеку

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/sabranje-najava.JPG

Удружење грађана Јадовно 1941. и Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС, организује Прво сабрање удружења потомака и поштовалаца српских жртава ратова у XX вијеку под називом ,,Сјећање није довољно“. Сабрање ће се одржати 03.-05. октобра 2014. на Козари, у хотелу Монумент.

Страдање нашег народа у XX вијеку, представља снажну категорију нашег националног идентитета и јединствену спону у процесу широког дијапазона националних интеграција. Усвајање тог страдања у трајно памћење нашег народа, представља не само дужан однос према нашим прецима него и одговоран однос према будућим покољењима у функцији превенције геноцида.

Култура сјећања на претке представља значајан дио, како колективног, тако и идентитета сваког појединца. Однос српског народа према жртвама ратова из двадесетог вијека представља важну спону националног и културног јединства, чији потенцијал до сада на жалост није довољно искориштен.

Удружења, која окупљају ентузијасте, национално одговорне појединце у ванинституционалном, невладином сектору, својим дјеловањем дају специфичну тежину успостављања адекватног односа према прошлости.

Имајући у виду непостојање организованијег дјеловања на српском културном простору, како у земљи тако и у иностранству, намеће се потреба умрежавања и координисаног дјеловања удружења у овој области, што сматрамо суштински важним за очување српског идентитета.

Стремећи том циљу, на легендарној Козари, мјесту страдалничке прошлости српског народа, организује се Прво сабрање удружења потомака и поштовалаца српских жртава ратова у 20. вијеку.

Планирано је учествовање представника двадесет најзначајнијих организација и појединаца из Србије, Српске и Хрватске, који се баве очувањем сјећања на српске жртве ратова двадесетог вијека.

Током три дана, планира се представљање организација и усвајање Протокола о сарадњи а биће одржана и предавања из области историјске науке, културе сјећања и меморијализације.

Свечано отварање сабрања биће у суботу 04. октобра 2014, у 09:30 часова.

Позивамо све наше пријатеље, сараднике и све друге зантересоване да нам се придруже у суботу на Козари.

 

Предсједник организационог одбора                                    У Бањој Луци, 24. септембра 2014.

Др Душан Ј. Басташић

 

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: