Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

PRVO DA SE VRATI SRPSKI NAROD, PA ONDA KULTURNO BLAGO

Datum objave: četvrtak, 10 februara, 2011
Veličina slova: A- A+

Milojko Budimir

BEOGRAD, 8. FEBRUARA /SRNA/ – Predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir smatra da  srpsko kulturno blago može biti vraćeno  u Hrvatsku tek onda kada se vrati srpski narod i obnove porušene pravoslavne crkve i  kuće onih koji su protjerani.

“Mene, kao čovjeka koji se do 1995. godine bavio kulturom radeći kao direktor Muzeja Kninske krajine u Kninu, posebno boli kada vidim šta se radi kada je u pitanju naša kulturna baština. Poznato je da je Hrvatska tužila Srbiju i za krađu kulturnog blaga. Ovdje se radi samo o nekoliko stotina ikona i o riznicama dalmatinskih manastira Krke, Krupe i Dragovića, koje su prije rata izmještene i tako spašene od uništenja”, rekao je Budimir za Srnu.

On naglašava da sve te ikone u Srbiji konzervirane, a sada se iznova vraćaju u Hrvatsku kao “hrvatsko kulturno blago”.

“Niko ne uvažava naše vapaje, pa nažalost ni predstavnici SPC u Hrvatskoj, jer smatramo da se to kulturno blago može vratiti tek onda kada se vrati narod i obnove naše porušene crkve i  kuće onih koji su protjerani. Ali od toga nema ništa. Vraćaju se samo ikone, uz `blagoslov` Ministarstva kulture Srbije, koje je tako na sebe preuzelo i odgovornost ako se u nekom narednom periodu desi neka nova agresija da nestanu i ti posljednji ostaci ostataka naše kulturne baštine”, kaže Budimir.

On ukazuje da niko i ne postavlja pitanje uništenih između 5 000 i 7 000 ikona i drugih crkvenih predmeta za vrijeme proteklog građanskog rata u Hrvatskoj, kao da to ne predstavlja vrijednost.

“Nažalost, nije mi poznato da li je bar to pomenuto u protivtužbi Srbije koja i kada podnosi protivtužbu ne želi da se zamjeri Hrvatskoj. Izbjegli i prognani Srbi iz Hrvatske žele da Međunarodni sud pravde nastavi da radi i donese svoju presudu, jer nikako ne bi bilo dobro da se ovaj proces završi nagodbom jer bi opet istina ostala u drugom planu. Nas može spasiti samo istina, a ona je na našoj strani”, poručuje Budimir.

Prema njegovim riječima, Srbi iz Hrvatske najveći su gubitnici proteklog rata, jer ne samo što su izgubili mnoge živote i materijalne vrijednosti, nego im se u posljednje vrijeme krade i nematerijalna kulturna baština.

“Posljednji primjer je odluka UNESKO-a da se registruje ojkalica kao dio hrvatske nematerijalne kulturne baštine”, dodaje Budimir.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top