Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Prvi put u Banjaluci marširao “Besmrtni puk” (VIDEO, FOTO)

Datum objave: utorak, 9 maja, 2017
Veličina slova: A- A+

Banjaluka je Maršom “Besmrtnog puka” obilježila 9. maj – Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Banja Luka: "Marš besmrtnog puka" Foto: RTRS
Banja Luka: “Marš besmrtnog puka” Foto: RTRS

Banjaluka je sa još više od 500 gradova u svijetu uključila u manifestaciju “Besmrtni puk” povodom Dana pobjede nad fašizmom. Kolona sa učesnicima koji nose fotografije svojih predaka koji su učestvovali u antifašističkoj borbi krenula je od Parka “Petar Kočić” do Trga Palih boraca.

Učesnici Marša su nosili zastave Republike Srpske, bivše SFRJ sa petokrakom, slike narodnih heroja i boraca Narodnooslobodilačkog rata.

Obilježavanju koje je organizovao Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, prisustvovali su  predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, koji je i predsjednik Odbora, te ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, zamjenik ruskog ambasadora u BiH Petar Frolov i brojni Banjalučani.

Na Trgu palih boraca učesnicima su se obratili zvaničnici i održan je umjetnički program.

Marš čiji učesnici nose fotografije boraca iz Drugog svjetskog rata, zastave jedinica iz NOR-a, te transparente sa prigodnim porukama, predstavlja odavanje počasti poginulim vojnicima i civilima koji su dali živote u borbi protiv fašizma.

“Noseći portrete svojih stradalih, mi zapravo nosimo čitavu istoriju u našim rukama, na koju Republika Srpska i Srbi mogu da budu ponosni”, saopšteno je ranije iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Obilježavanje podržava Savez udruženja boraca NOR-a iz Republike Srpske, kako bi na dostojanstven način bila obilježena pobjeda nad najvećim civilizacijskim zlom 20. vijeka.

“U toj borbi, najveći doprinos u slamanju fašizma u svijetu dao je Sovjetski Savez, sa 23 miliona poginulih boraca i civila, kao što je i srpski narod na Balkanu bio nosilac antifašističke borbe u kojoj je podnio najveće žrtve”, navodi se u saopštenju.

“Besmrtni puk” je međunarodna društvena akcija koja je počela 2011. godine u gradovima Rusije tokom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede.

Ova manifestacija se prošle godine održala u 42 zemlje, a ove godine je skoro dvostruko veći broj država-učesnika.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Počelo obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom

Dan pobjede nad zlom | Jadovno 1941.

Momčilo Pavlović: Srbi treba da se ponose ulogom u borbi …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top