Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Počelo obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom

Maršom „Besmrtnog puka“ danas je u Banjaluci počelo centralno obilježavanje 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Maršom "Besmrtnog puka" danas je u Banjaluci počelo centralno obilježavanje 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.
Banjaluka – Marš Besmrtnog puka
Foto: SRNA

Obilježavanju koji organizuje Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, prisustvuju predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, koji je i predsjednik Odbora, te ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Svečanosti prisustvuju i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, zamjenik ruskog ambasadora u BiH Petar Frolov i mnogobrojni građani Banjaluke.

U Parku „Petar Kočić“ formirana je kolona Marša „Besmrtnog puka“, koja je zatim krenula do Trga palih boraca, gdje će biti položeni vijenci na Spomenik žrtvama fašizma.

Učesnici Marša „Besmrtni puk“ nose zastave Republike Srpske, bivše SFRJ sa petokrakom, slike narodnih heroja Narodnooslobodilačkog rata /NOR/ i poginulih učesnika Narodnooslobodilačke borbe /NOB/.

Na Trgu palih boraca planirano je obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Marš, čiji će učesnici nositi fotografije boraca iz Drugog svjetskog rata, zastave jedinica iz NOR-a, te transparente sa prigodnim porukama, predstavlja odavanje počasti poginulim vojnicima i civilima koji su dali živote u borbi protiv fašizma.

„Noseći portrete svojih stradalih, mi zapravo nosimo čitavu istoriju u našim rukama, na koju Republika Srpska i Srbi mogu da budu ponosni“, saopšteno je ranije iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Iz resornog ministarstva su poručili da maršu može da se pridruži svaki građanin sa slikom svog pretka ili rođaka, učesnika NOR-a.

Obilježavanje podržava Savez udruženja boraca NOR-a iz Republike Srpske, kako bi na dostojanstven način bila obilježena pobjeda nad najvećim civilizacijskim zlom 20. vijeka.

„U toj borbi, najveći doprinos u slamanju fašizma u svijetu dao je Sovjetski Savez, sa 23 miliona poginulih boraca i civila, kao što je i srpski narod na Balkanu bio nosilac antifašističke borbe u kojoj je podnio najveće žrtve“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su pozvali sve učesnike i simpatizere NOR-a, građane Banjaluke i susjednih opština da se pridruže ovoj manifestaciji i odazovu u što većem broju.

„Besmrtni puk“ je međunarodna društvena akcija koja je počela 2011. godine u gradovima Rusije tokom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede.

Ova manifestacija se prošle godine održala u 42 zemlje, a ove godine očekuje se dvostruko veći broj država-učesnika.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: