fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prva istraga protiv odreda El mudžahedin

Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu protiv pet pripadnika odreda „El mudžahedin“ za koje postoji sumnja da su u septembru 1995. godine u Vozući i Zavidovićima učestvovali u ubistvu nekoliko desetina zarobljenih srpskih civila i vojnika, saznaje „Glas Srpske“.

Odred_El_mudzahedin

To je prva istraga koju je domaće pravosuđe pokrenulo o zločinima odreda „El mudžahedin“, koji je bio potčinjen tzv. Armiji RBiH.

– Iako je bilo poznato da su počinili ratne zločine, istraga o pripadnicima odreda do sada nije pokretana uglavnom zbog postojanja višestrukih identiteta, ali i podrške koju su imali od pojedinih visokopozicioniranih funkcionera iz bošnjačkog naroda -rekao je izvor „Glasa Srpske“ blizak Tužilaštvu BiH.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo je tokom istrage protiv komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina, koji je nedavno uhapšen upravo zbog zločina koje je počinio odred „El mudžahedin“, došlo do preciznijih podataka.

– Istraga je pokrenuta protiv petorice mudžahedina za koje postoje informacije da su još u BiH i da imaju lažni identitet.

Svjedoci koji su saslušani polovinom godine u Tužilaštvu BiH i na osnovu čijih izjava je nedavno uhapšen Mahmuljin dali su podatke i o direktnim izvršiocima zločina nad zarobljenim Srbima, odnosno pripadnicima odreda „El mudžahedin“ – kaže naš sagovornik koji zbog interesa istrage nije mogao da otkrije identitet mudžahedina protiv kojih je otvorena istraga.

Tužilaštvo osumnjičene mudžahedine tereti za ratne zločine počinjene 1995. godine na Vozući kada je ubijeno oko 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

Osumnjičeni su i za nečovječno postupanje prema dvadesetak ratnih zarobljenika i civila koje su pripadnici odreda „El mudžahedin“ odbili da predaju jedinici Vojne policije Armije RBiH.

– Oni su kao i Mahmuljin osumnjičeni za zločin protiv ratnih zarobljenika, civilnog stanovništva, ranjenika i bolesnika – kaže isti izvor.Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su Mahmuljina 8. decembra, a on je nakon nekoliko dana pušten na slobodu.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da su zarobljenici prethodno oteti od druge jedinice Trećeg korpusa Armije RBiH koja ih je zarobila, a da Mahmuljin nije spriječio njihovu likvidaciju niti je kaznio mudžahedine koji su mu bili potčinjeni iako je imao informacije o počinjenim zločinima.

Na ročištu na kojem je razmatrano da li će Mahmuljinu biti određen pritvor rečeno je da je 50 zarobljenika ubijeno ritualnim odsijecanjem glave, strijeljanjem i korišćenjem pile.

Odred „El mudžahedin“ formiran je u sastavu Trećeg korpusa Armije RBiH, a stavljen je pod Mahmuljinovu komandu. Svjedoci su potvrdili da su se komandanti odreda o svim važnim stvarima konsultovali samo sa Mahmuljinom.

Član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH i predsjednik Udruženja nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kaže da je bilo krajnje vrijeme da se Tužilaštvo BiH pozabavi zločinima koje su počinili mudžahedini.

– Njihovo procesuiranje su sprečavali visokopozicionirani vojni i politički funkcioneri SDA. Oni su mudžahedinima omogućavali i nezakonito dobijanje dokumenata i državljanstva BiH – kaže Mandić.

Haški tribunal je za zločine koje su počinili mudžahedini osudio komandanta Armije RBiH Rasima Delića na tri godine zatvora, ali u BiH nikada nije pokrenuta istraga o tim zločinima.

– Procesuiranje mudžahedina bila je obaveza Tužilaštva BiH nakon što je na suđenju Deliću u Haškom tribunalu dokazano da su pripadnici odreda „El mudžahedin“ činili ratne zločine u BiH – kaže Mandić.

U Tužilaštvu BiH rekli su da nemaju komentar u vezi sa informacijom da je otvorena istraga protiv petorice mudžahedina.Sagovornik „Glasa Srpske“ kaže da se znalo da su mudžahedini u Zenici ubili ljekara Veljka Sladojevića, dok su na planini Crni vrh u okolini Tešnja odsjekli glave zarobljenim Srbima, a isti zločin je počinjen i na Vozući 1995. godine.

– U sukobu sa HVO-om u Lašvanskoj dolini ubili su zarobljenike i civile Hrvate. Svi su znali da su ta ubistva počinili mudžahedini. Da je istraga pokrenuta tada, počinioci bi bili poznati, ali to nikad nije učinjeno. Mnogi su zatim mirno otišli iz BiH – kaže naš sagovornik i dodaje da su mudžahedini u Travniku odsjekli glavu i Dragoljubu Popoviću samo zato što je Hrvat.

Prvo postrojavanje mudžahedina u BiH obavljeno je u ljeto 1992. u Travniku. Glavni akter tog događaja bio je Abdul Aziz zvani Riđobradi za kojeg postoji sumnja da je lično odsijecao glave srpskim zarobljenicima. Tužilaštvo BiH protiv njega nikada nije pokrenulo istragu, a nakon rata u BiH tražio ga je Haški tribunal.

Uhapšen je u Saudijskoj Arabiji zbog ubistva 19 američkih vojnika u toj zemlji 1996. godine.Sagovornik „Glasa Srpske“ napominje da je predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović 1995. godine teško pristao na zahtjev stranaca da rasformira odred „El mudžahedin“ i protjera njegove pripadnike.

Ostanak mudžahedina u BiH tada je omogućen ubrzanom dođelom državljanstva.- Mahmuljin je tada imao zadatak da pripadnike odreda prerasporedi u Oslobodilačku brigadu koja bi zadržala vojnu oznaku odreda „El mudžahedin“ – kaže sagovornik „Glasa Srpske“.

(Glas Srpske)

 

Izvor: Radio Televizija BN

 

Vezane vijesti:

NIKO OD ODREDA „EL MUDžAHEDIN“ NIJE OSUĐEN ZA ZLOČINE

PREDMET 10 GODINA STOJI U TUŽILAŠTVU BiH!

PUKOM SREĆOM PREŽIVIO ZAROBLjAVANjE OD MUDžAHEDINA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: