fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prva beogradska gimnazija: „Holokaust u Srbiji“ – izložba o logorima za Jevreje i Rome

Na izložbi će biti predstavljena i prateća publikacija o logorima za Jevreje i Rome u Srbiji, poslednjim odredištima hiljada ljudi.

Foto: Promo

Izložba „Holokaust u Srbiji“ namenjena đacima i osnovnih i srednjih škola, biće otvorena sutra u 9.45 u Prvoj beogradskoj gimnaziji, kao deo istraživačkog projekta o logorima za Jevreje i Rome u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata kao mestima sećanja i o suočavanju sa antisemitizmom i ekstremizmom koji su i doveli do holokausta.

Biće izloženi arhivski dokumenti, fotografije, novinski članci i istorijski tekstovi, o Romima i Jevrejima u Srbiji pre Drugog svetskog rata, dešavanjima u Srbiji za vreme okupacije i prvim progonima, ali i o otporu i slučajevima Jevreja i Roma koje su spašavale njihove komšije.

Deo izložbe posvećen je nekadašnjem direktoru Prve beogradske gimnazije Spaseniju Prici koji je spasio od sigurne smrti učenika gimnazije jevrejskog porekla, i na taj način zaradio odlikovanje Pravednika među narodima, dodaje se u saopštenju.

Na izložbi će biti predstavljena i prateća publikacija o logorima za Jevreje i Rome u Srbiji, poslednjim odredištima hiljada ljudi, a kako su organizatori naveli, time su hteli da skrenu pažnju da mnoge takve lokacije nemaju nikakva obeležja koja bi ukazala da su se tu nalazili koncentracioni logori.

Izložbu su organizovali Centar za primenjenu istoriju i Prva beogradska gimnazija uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država, a do kraja godine postavka će biti predstavljena i u Novom Bečeju, Boru, Trsteniku i Lazarevcu.

Naslov i oprema: Stanje stvari

(Beta/Danas, 1. 3. 2020)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: