fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PRST U OKO SRPSKOJ, RUSKOJ I PRAVOSLAVNOJ CIVILIZACIJI

 Anja Filimonova

Anja Filimonova

Naučni saradnik Ruske akademije nauka Anja Filimonova ocijenila je da je britanska rezolucija o Srebrenici anglosaksonska manipulacija istinom i guranje prsta u oko srpskoj, ruskoj i uopšte pravoslavnoj civilizaciji.

Filimonova je naglasila da se u britanskom prijedlogu vidi jasna pristrasnost, oličena u tome što je u prvoj verziji čak na 35 mjesta bila upotrebljena riječ „genocid“, što ne bi smjelo biti da se problematici pristupilo uravnoteženo i odgovorno.

„Sada se pominje nekakav izmijenjen tekst, ali to još niko nije vidio ili zvanično predstavio javnosti, pa ga ne mogu ni komentarisati. Ipak, čini mi se da Britanci nikada neće odustati od namjere da pošto-poto u rezoluciju uguraju pojam genocid jer to djeluje kao njihova osnovna namjera“, ocijenila je Filimonova za beogradski dnevnik „Danas“.

Prema njenim riječima, to je za Srbiju, Republiku Srpsku, ali i sve ostale kojim je prvenstveno stalo do istine, a ne političkih i drugih manipulacija – neprihvatljivo.

Filimonova ukazuje da je pojam genocid nametnut presudama Haškog tribunala za koji je naglasila da je osnovan kada je Amerika kontrolisala unipolaran svijet i postavljala pravila kakva joj odgovaraju, pa je i u 21. vijeku nastavio da izvršava naređenja iz Vašingtona što je, kako kaže, pokazala i depeša „Vikiliksa“.

„Čak su i haške presude manjkave jer pate od nedostatka dokaza za strahotne tvrdnje koje se iznose olako i paušalno. Najveći svjetski stručnjaci za genocid, među kojim Efraim Zurof, vrlo ubjedljivo su pokazali da je Haški tribunal manipulisao čak i samim pojmom genocid koji je iskrivljivao prema svojim potrebama“, istakla je Filimonova.

Ona konstatuje da ovakvo ponašanje Londona nije nikakvo iznenađenje, ako se posmatra britanski prijedlog u kontekstu anglosaksonske politike u posljednjih 200 godina koja je, ocijenila je, po svojoj prirodi izrazito antipravoslavna i antisrpska i antiruska.

„Sigurna sam da, kako god budu mijenjali tekst svog prijedloga, on nikada neće biti ništa drugo osim jednog guranja prsta u oko ruskoj, srpskoj i uopšte pravoslavnoj civilizaciji“, smatra Filmonova.

Ona je naglasila da je dobro što su i Beograd i Banjaluka jasno istupili protiv zloupotrebe pojma genocid u britanskom prijedlogu.

„Zvaničnici Republike Srpske bili su daleko snažniji u osudi suštinske namjere Londona, što je za pohvalu. Isto tako pozdravljam što su od Rusije odmah zatražili da stavi veto na rezoluciju. Naravno, premijer Srbije Aleksandar Vučić nikako ne bi smio da ide na komemoraciju u Potočarima jer bi pružio legitimitet anglosaksonskim manipulacijama i zloupotrebama“, naglašava Filimonova.

Ona je pohvalila izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da neće ići u Srebrenicu jer bi time pokazao da sve žrtve nisu iste. „Izdvajati jednu grupu žrtava je nemoralno i neistinito“, smatra ona.

U osvrtu na odluku Švajcarske da bivšeg komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića izruči BiH, a ne Srbiji, Filmonova je naglasila da je Sarajevo pokazalo da mu uopšte nije stalo da sudski procesuira ratne zločine već da „slučajeve poput ozloglašenog Orića drži u fioci“.

„Vremensko poklapanje hapšenja Orića, hapšenje Ramuša Haradinaja i britanskog prijedloga rezolucije o Srebrenici, ukazuje na snažan pokušaj destabilizacije regiona“, zaključila je Filimonova.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

NIKOLIĆ NEĆE IĆI U SREBRENICU – Jadovno 1941.

Srebrenica, rezolucija, svrha – Jadovno 1941.

Jehuda Bauer: U Srebrenici je bilo masovno ubistvo, a ne …

apsurdno i strašno porediti srebrenicu sa holokaustom

U SREBRENICI NIJE BILO GENOCIDA – Jadovno 1941.

Podrinje – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: