fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vulin: Proces rehabilitacije Nediću je uvreda za žrtve

Protest u Beogradu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je proces rehabilitacije Milana Nedića uvreda za žrtve u Drugom svetskom ratu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je proces rehabilitacije predsednika Vlade Srbije tokom okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića uvreda za žrtve u Drugom svetskom ratu.

„Potpuno je neshvatljivo da vi slavite oslobođenje Beograda, a onda rehabilitujete onog od kojeg ste ga oslobodili“, kazao je Vulin.

„Srbi su jedan od retkih naroda koji su u Drugom svetskom ratu bili u ogromnoj većini bili protiv fašizma“, dodao je on.

Ministar je istakao da bi rehabilitacijom Nedića bila kompromitovana pobeda nad fašizmom i da za to ne može da nađe opravdanje.

„Milan Nedić ne može da bude rehabilitovan. Kad bude bio rehabilitovan bilo koji premijer koji je služio Hitlera onda razmišljajte o Milanu Nediću, a pošto se to nikada neće desiti, nećete razmišljati ni o ovom“, rekao je Vulin nakon potpisivanja ugovora sa savezima udruženja soba sa invaliditetom.

Postupak rehabilitacije počeo je 7. decembra 2015, sedam godina nakon što su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

ZA ILI PROTIV REHABILITACIJE MILANA NEDIĆA

Pred zgradom Višeg suda u Beogradu, u kojoj danas treba da se održi ročište po zahtevu za rehabilitaciju Milana Nedića, predsednika vlade u okupiranoj Srbiji, protestuje nekoliko desetina, uglavnom starijih građana, pripadnika i simpatizera Komunističke partije, kao i organizacije Žene u crnom.

Joška Broz je ocenio da je cilj takvih postupaka rehabilitacija Hitlera i tako nešto se diktira sa strane.

Fašizam oživljava, kao što vidite, u Hrvatskoj, Sloveniji, u Evropi, rekao je Broz.

Nedaleko od njih stoji manja grupa lica i koji nose transparente „Spasavanje Srba nije zločin“ i veliku zastavu sa likom Dimitrija Ljotića, ali oni nisu želeli da daju izjave.

Pred zgradom je i policija,koja za sada nije imala potrebe da interveniše.

Nedić je odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača proglašen ratnim zločincem 1945. godine.

Zahtev za postupak rehabilitacije podneli su Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtva komunističkog terora, kao i Nedićevi potomci.

U zahtevu se traži da se utvrdi da je Nedić bio žrtva progona i nasilja iz političkih razloga i osporava se da je izvršio samoubistvo prilikom isleđivanja.

Protest - Beograd

Nedićeva vlada raspuštena je malo pre oslobođenja Beograda, posle čega je on prebegao u Austriju, ali je vrlo brzo izručen jugoslavenskim vlastima.

Jugoslovenske vlasti u izbeglištvu su lišile Nedića čina genetrala zbog saradnje sa okupatorom.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Dušan Buković: Slučaj generala Milana Nedića

Nedićeva rehabilitacija uvreda za žrtve nacista

BEOGRAD: Održaće se pomen đeneralu Milanu Nediću …

Nađeni dokazi da je Milan Nedić ubijen!

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: