Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Protest Hrvatskoj!

Beograd u diplomatskoj noti najoštrije osudio ukidanje presude Stepincu. Srbija užasnuta rehabilitacijom nacističke, ustaške NDH

Hrvatski ambasador sa notom u ruci izlazi iz zgrade MSP
Hrvatski ambasador sa notom u ruci
izlazi iz zgrade MSP

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je u utorak notu ambasadoru Hrvatske Gordanu Markotiću kojom najoštrije protestuje zbog poništavanja osuđujuće presude izrečene protiv Alojzija Stepinca, što smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH.

U noti, MSP podseća da Ujedinjene nacije i Evropska unija izričito zabranjuju restauraciju fašizma i fašistoidnih ideologija.

Markotić je u naše Ministarstvo stigao nešto pre 17 časova, a po izlasku, četrdesetak minuta kasnije, nosio je u ruci beli papir. Na pitanje “Novosti” da li je primio protestnu notu i šta je kao reakciju Zagreba preneo našem MSP, samo je kratko odgovorio:

– Da, evo nota je tu, ali ništa ne mogu da kažem.

Protest Beograda “sročen” je dan pošto je iz Zagreba našoj zemlji upućena nota zbog “neprihvatljivih izjava” srpskih zvaničnika o poništenju presude nadbiskupu iz vremena NDH, ali je šef diplomatije Ivica Dačić rekao da se notama ne pribegava zbog “paralele”, već zato što je reč o suštinskom pitanju.

DESETINE ZAMERKI U

Poslednjih nekoliko godina Beograd i Zagreb su više desetina puta razmenili protestne note različitim povodima. U septembru 2015. ambasador Gordan Markotić odbio je da primi srpsku notu zbog zabrane ulaska u Hrvatsku, jer je smatrao uvredljivim navode koji su u njoj stajali.

– Srbija je užasnuta rehabilitacijom nacističke, ustaške NDH. Stepinčeve reči na Uskrs 1941. da je “NDH stvorena božijom milošću, mudrim i požrtvovanim radom Poglavnika (Pavelića) i ustaškog pokreta te voljom naših saveznika (Hitlera i Musolinija)”, najbolje govore i o Stepincu i o onima koji ga rehabilituju. Vlada Hrvatske svojim javnim nastupima, kao i poništenjem presude, koju je direktor Centra “Simon Vizental” iz Jerusalima Efraim Zurof nazvao “sramnom”, daju direktnu podršku snagama u Hrvatskoj koje su protiv pomirenja i stabilnosti u regionu – navodi se u noti srpskog MSP.

Zagrebu je, takođe, ukazano da “rehabilitacija vikara genocidnog režima NDH, čiji su ‘sveštenici’ i ‘časne sestre’ bili komandanti logora Jasenovac i Jastrebarsko, i koji je na suđenju cinično branio nasilno prevođenje više od 200.000 Srba iz Hrvatske u katoličanstvo rečima da ‘nije reč o pokrštavanju, već o verskom prelazu’, stvara klimu i raspoloženje koji rezultiraju napadima na Srbe”.

– Izražavamo zabrinutost zbog antisrpskog raspoloženja u Hrvatskoj. Samo u ovoj godini registrovano je već 26 incidenata i slučajeva govora mržnje prema Srbima. MSP smatra da je za to odgovorna država Hrvatska koja ne kažnjava počinioce incidenata, ne izlaže ih javnoj osudi – navedeno je u noti.

Posebnu zabrinutost Ministarstvo je izrazilo zbog nekažnjavanja osoba koje kontinuirano u javnosti afirmišu ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Istim povodom, ministar Dačić je u utorak poslao i poruku Briselu:

– EU je gluva i nema na dešavanja u Hrvatskoj. Čekamo da čujemo njen stav.

Autor: D. R. Đ.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Vulin: Hrvatska je daleko od antifašizma

Hrvatska uputila protestnu notu Srbiji

Dačić: Sramotno je da Hrvatska protestuje što Srbija kritikuje rehabilitaciju ratnog zločinca Stepinca

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: