Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Prosvjetari da saznaju nove činjenice o holokaustu i genocidu u NDH

Datum objave: sreda, 5 aprila, 2017
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+

Docent Univerziteta u Banjaluci Goran Latinović rekao je danas u Milićima na seminaru “Obrazovanje o Holokaustu, genocidu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ i prevenciji genocida” da bi na predavanjima širom Srpske nekoliko stotina prosvjetnih radnika trebalo da sazna niz novih činjenica o ovim istorijskim događajima.

Docent Univerziteta u Banjaluci Goran Latinović u Milićima, na seminaru "Obrazovanje o holokaustu, genocidu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ i prevenciji genocida".
Goran Latinović – seminar Foto: SRNA

“Odlučeno je da svi profesori i nastavnici srpskog jezika i književnosti iz osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj prođu kroz ovaj seminar”, izjavio je novinarima Latinović.

Latinović očekuje da će polaznici seminara, u okviru postojećih nastavnih planova i programa u nastavnim jedinicama koje se odnose na ovo pitanje, da formiraju novi metodički pristup izučavanja te problematike.

On je dodao da je veoma važno pitanje pravilnog odnosa prema genocidu nad Srbima u NDH i Holokaustu uopšte, jer se tome do sada nije davala onakva pažnja kakvu zaslužuje.

“Ovakav seminar nikada nije organizovan u socijalističkoj Jugoslaviji, a do sada ni u Republici Srpskoj. Ovo je prvi put da pet predavača, pretežno istoričara, ima priliku da iznese nove činjenice”, istakao je Latinović.

Profesor srpskog jezika i književnosti u Srednjoškolskom centru “Milutin Milanković” u Milićama Siniša Šešlija novinarima je izjavio da od seminara očekuje odgovore da li je potrebno nešto mijenjati u nastavnom programu kada je riječ o ovoj tematici.

“Ovo je dobar način da pokušamo shvatiti koliko je važno sjećati se i nositi to sjećanje u sebi kao pogonsku snagu napretka u građenju mirnijeg života”, rekao je Šešlija.

Organizatori seminara su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Pedagoški zavod Srpske, Centar za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica, te Filozifski fakultet iz Banjaluke.

Seminar o ovoj temi sutra će biti održan na Filozofskom fakuletu na Palama, a prekosutra u Trebinju.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Video: Kultura sjećanja i pamćenja – Dr Goran Latinović …

Neoborivi dokazi o genocidu u NDH | Jadovno 1941.

Fondovi i zbirke Srpske pravoslavne crkve u hrvatskim …

Mr Goran Latinović: Srednjovjekovna Bosna bez Srba (1)
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top