fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Proširena kronika genocida

Vojnić – „Radio sam svoj seljački i kovački posao“; svjedočanstva genocida u NDH 1941-1945; Kordun, Banija, Gorski Kotar i Lika; drugo prošireno izdanje, u ediciji Eparhije Gornjokarlovačke i udruženja Jasenovac – Donja Gradina iz Banja Luke, svoju hrvatsku i prvu promociju imalo je u petak, 12. maja, u Vojniću, večer uoči obilježavanja 75. godišnjice proboja neprijateljskog, ustaškog obruča 1942. godine na legendarnoj Petrovoj gori. 

Dr Đuro Zatezalo
Dr Đuro Zatezalo

Većeg i boljeg događaja i najave najveće kordunaške epopeje i proboja obruča na Biljegu, koji se uvijek održava kod spomenika na Petrovcu, i nije moglo biti. Mala dvorana u Domu kulture u Vojniću bila je pretijesna da primi sve zainteresirane za prezentaciju ovog, najnovijeg historijskog djela poznatog karlovačkog historičara dr. Đure Zatezala. Ovo Đurino djelo nastajalo je više decenija. Najprije je prije desetak godina u izdanju SKD Prosvjeta izišlo prvo izdanje ovog djela, da bi sada bio objavljen sav rad i materijal kojeg je dr. Zatezalo sakupio tokom višedecenijskog istraživanja.

Dvije ili tri stvari treba reći ovom prilikom: ni ovog puta nije bilo službenih i zvaničnih predstavnika općine Vojnić, među kojima su i službeni načelnik kao i njegovi srpski zamjenik i predsjednik Općinskog vijeća. Kako Novosti neslužbeno saznaju – službeni predstavnici općine na čelu sa načelnikom Nebojšom Andrićem prisustvovali komemoraciji na Bleiburgu.

Prisutne su pozdravili Dušan Crnković, predsjednik jednog od dva udruženja antifašista u Vojniću, Mirko Martinović u ime srpske zajednice i organizatora, Saša Lončina u ime Gornjokarlovačke eparhije, Janko Velimirović u ime izdavača, Vesna Čulinović Konstatinović i Vesna Ivanović kao recenzenti te autor dr. Đuro Zatezalo. Recenziju dr. Svete Livade je pročitala Tanja Mrkić.
Glavnu pomoć u izdavanju ove knjige je dao, kako se čulo, Dalibor Višnjić iz Njemačke koji je financirao izlazak knjige. Od oko 800 stranica knjige, 60 posto su svjedočanstva slučajno preživjelih žrtava (Glina, Petrova gora, Ivanović jarak, Veljun… i ostala stratišta).

Dr. Vesna Čulinović Konstantinović i dr. Vesna Ivanović su rekle da se dive Zatezalu što je imao snage da napiše ovu knjigu o vremenu koje nije zatrlo život na ovim prostorima. Iza promocije u Vojniću, uslijedit će niz promocija, Glina, Vrginmost, Topusko, Zagreb, Karlovac, pa Srbija i BiH.

(PORTAL NOVOSTI)

Izvor: Banija Online

Vezane vijesti:

Dr Đuro Zatezalo: Jadovno – Kompleks ustaških logora 1941 …

Radio sam svoj seljački i kovački posao | Jadovno 1941.

Zatezalo demantuje Tuđmana: U Jadovnu su ustaše ubili 40.000 …

Opus posvećen genocidu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: