Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pronađena zgrada ustaške bolnice u Jasenovcu

Na lokaciji na kojoj se u Nezavisnoj državi Hrvatskoj nalazio dio kompleksa logora Jasenovac pronađena je zgrada bolnice u kojoj su ustaše liječili uglavnom jevrejski ljekari – logoraši, pišu beogradske „Večernje novosti“.

Jasenovac, 1941 - 1942 (photo: US Holocaust Memorial Museum)
Jasenovac, 1941 – 1942
(photo: US Holocaust Memorial Museum)

List navodi da je bolnica pronađena između manastira Jasenovac i istoimenog mjesta i ističe da je ovo najveće otkriće od oslobođenja do danas u vezi sa Jasenovcem, budući da se vjerovalo da od nekadašnjeg logora smrti nije ostalo ništa osim Kožare koja nije u muzejskoj funkciji.

Njegovo preosveštenstvo episkop slavonski Jovan rekao je listu da je ustaška bolnica otkrivena na imanju porodice Klincov, a da je Eparhija pakračko – slavonska otkupila nedavno ovu zgradu koja je sada sastavni dio manastira Jasenovac i u kojoj će biti napravljena muzejska postavka.

„Kada govore o Jasenovcu ljudi uglavnom misle na Ciglanu od koje nisu ostali tragovi. Međutim, između Ciglane i manastira Jasenovac u kome je za vreme rata bila smeštena ustaška motorizovana jedinica koja je patrolirala i lovila odbegle logoraše, ali i klala po široj okolini mesta, postojala je zgrada ustaške bolnice“, rekao je vladika Jovan.

Tu su se nalazila imanja srpskih porodica Trivunčić i Klincov koje su se poslije rata vratile na svoja ognjišta i upravo zato ove zgrade nisu bile otkrivene i srušene.

Vladika Jovan je naveo da zgrade nigdje nisu bile označene kao logorske zgrade, niti su pripadale Spomen-kompleksu Jasenovac.

Pored kuće porodice Klincov, građene šezdesetih godina, postoji štala i štagalj koji su korišćeni kao ustaška bolnica.

Tu se nalazi i koliba koja je danas šupa za alat, a gdJe su nekada bili smJešteni jevrejski zatočenici, ljekari koji su liječili ustaše, a na zidu barake pronađena je velika Davidova zvijezda, kao i stari komplet za prvu pomoć.

„O otkriću smo odmah obavestili `Jad Vašem` i međunarodnu krovnu organizaciju sećanja na Holokaust IHRA. Izrazili su veliko interesovanje i voljne su da učestvuju u muzejskom uobličavanju pronađenih objekata“, rekao je vladika Jovan.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: