fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pronađen dokument američke obaveštajne službe o tome kako je zarobljen Draža

“Nova 24 TV“ iz Ljubljane pronašla je i objavila celi izveštaj američke obaveštajne službe o zarobljavanju generala Draže Mihailovića, 13. marta 1946. godine na teritoriji opštine Rudo u Bosni. Ovaj izveštaj je do sada bio poznat u izvodima iz američke i švajcarske štampe iz 1946. godine, ali nikada do sada nije objavljen u celosti.

Prema ovom izvoru, general Mihailović je bio teško bolestan od pegavog tifusa. Lekari pri Vrhovnoj komandu pokušavali su da pronađu lekove. Jedan od njih je zarobljen i posle svirepog mučenja priznao je gde se nalazi Mihailovićev štab. Posle toga, ovo mesto počeli su da nadleću avioni sa savezničkim oznakama i da izbacuju lekove i opremu. Oficiri iz štaba su, posle nekoliko dana, to jest 13. marta 1946, označili mesto za sletanje dva aviona. Iz njih su izašli oficiri sa savezničkim oznakama, sa kojima su se četnici sporazumevali na engleskom i francuskom jeziku. Dogovorili su se da se teško oboleli Mihailović prebaci u Italiju, radi lečenja. Sa njim su odveženi i njegovi pratioci. Međutim, čim su avioni odleteli, komunistička avijacija je bombardovala ovo mesto, a uskoro je usledio i kopneni napad.

Izveštaj je poslao major Miloš Marković, komandant Požeškog korpusa, ali iz dokumenta prvi put saznajemo da on nije bio na licu mesta, već da je podatke dobio od kapetana Vuka Kalaitovića.

Ovaj dokument, citiran prema američkoj i švajcarskoj štami, kao i drugi izvori koji ga potvrđuju, objavljen je u knjizi “Pravi i lažni Kalabić, sa nalazom sudskog veštaka“.

Međutim, zvanična istoriografija u Srbiji ni danas ne uvažava ni jedan od ovih izvora, već tvrdi da je generala Mihailovića izdao potpukovnik Nikola Kalabić, što je verzija komunističke tajne policije iz 1962. godine.

Kompletna verzija, sa novim svedocima i terenskim snimcima iz opštine Rudo, biće objavljena u dokumentarnom filmu “General Draža Mihailović“, u produkciji “Pogleda“. Završetak filma je u planu za mesec maj.

Članak na sajtu slovenačke televizije možete videti ovde.

(Pogledi)

Izvor: VIDOVDAN

Vezane vijesti:

Partizanski oficir Dušanka Dišljenjković: Draža nije bio …

Draža kao tragični junak | Jadovno 1941.

Susret sa istorijom: Jugoslovenska vlada tvrdila da je Draža u …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: