fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PROMOVISANA LOMOVIĆEVA „KNjIGA O DIANI BUDISAVLjEVIĆ“

Knjiga_o_Diani_Budisavljevic-92296f40U Brčkom je sinoć promovisana „Knjiga o Diani Budisavljević“, autora Boška Lomovića.

Obraćajući se ljubiteljima pisane riječi, Lomović je rekao da se za Dianu Obeher Budisavljević nije znalo 70 godina, iako njeno djelo predstavlja jedan od najvećih humanitarnih podviga tokom Drugog svjetskog rata.

„Ova hrabra Austrijanka izbavila je iz ustaških logora u NDH više od 15.500 srpske djece, uglavnom sa Kozare i Korduna. Preživjelo ih je 12.500, što je ona uredno dokumentovala u svom dnevniku koji je decenijama skrivan od javnosti“, rekao je Lomović.

On kaže da mu je upravo taj dnevnik, koji je štampan u malom tiražu, najviše koristio prilikom pisanja knjige.

Stevo Ćosović, urednik u beogradskoj izdavačkoj kući „Svet knjige“, koja je objavila Lomovićevu knjigu, kaže da je Diana Budisavljević učinila prvi korak u akciji spasavanja srpske nejači iz ustaških logora smrti.

„Rođena u Insbruku, ova Austrijanka je jedna od najčasnijih žena koje su ušle u srpsku istoriju. Njeno oružje u borbi protiv ustaškog zla bili su čovječnost i dobrota“, rekao je Ćosović i dodao da ova knjiga daje nadu da zlo ovog svijeta ne može biti jače od istine.

Ćosović je napomenuo da je „Knjiga o Diani Budisavljević“ štampana na ćiriličnom i latiničnom pismu, kao i na njemačkom i engleskom jeziku.

Književni kritičar iz Brčkog Žarko Milenić rekao je da „Knjiga o Diani Budisavljević“ zavređuje pažnju i da bi na osnovu nje trebalo da bude snimljen film, kao što je to učinjeno sa filmom „Šindlerova lista“ snimljenom po romanu „Šindlerova arka“ Tomasa Kenelija.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

SPASITELjKI SRPSKE DECE U ČAST: U Beču otvoren Park …

AKCIJA DIANE BUDISAVLjEVIĆ – NAJVEĆI PODVIG U …

Diana Budisavljević – Otrgnuta od zaborava – Jadovno 1941.

Milana Babić: Diana – Jadovno 1941.

35 godina od smrti Diane Budisavljević – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: