Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Promovisan roman „Krv na crvenom“, Tome Marića

Modriča - Tomo Marić
Promovisan roman „Krv na crvenom“,
novinara i pisca Tome Marića

U Modriči je promovisan roman „Krv na crvenom“, novinara i pisca Tome Marića, o malo poznatim detaljima zlodjela koja su na kraju Drugog svjetskog rata razne vojske počinile nad srpskim življem u Lijevče Polju i prostoru koji ga okružuje od Trebave, Posavine, Kozare, Jasenovca, Grmeča i Banjaluke.

Marić je naveo da je dugo skrivana istina o stvarnim dešavanjima i krvavim sukobima četiri vojske na kraju Drugog svjetskog rata, na malom prostoru u kojem je posebno stradao srpski živalj.

„Da se ne bi saznala prava istina koristile su se razne metode, od ćutanja, preko drugačijeg interpretiranja događaja, do floskula da je to bila borba oslobodilaca sa fašistima i slugama okupatora“, rekao je Marić sinoć na promociji romana u Srpskom kulturnom centru u Modriči.

Prema njegovim riječima, postoji više razloga za to, a glavni je što istoriju, koja nije uvijek u direktnoj proporciji sa istinom, uvijek pišu pobjednici, a običan čovjek – učesnik događaja postaje brojka i neznačajan je u velikim istorijskim dešavanjima.

Marić je naglasio da je njegova namjera da srpski narod postane svjestan da je i sam kumovao svojoj tragediji, da je često bio i nevješt i naivan.

Profesor Nenad Novaković, u ime izdavača, naveo je da knjiga „Krv na crvenom“ nije istorija, nije poduka i pouka, već priča o običnim ljudima i njihovom životu.

Novaković je izrazio očekivanje da će roman ukazati i pokazati da „svijet ne počinje od nas i da se ponekad moramo vratiti unazad u istoriju i saznati šta se dešavalo u najbližem okruženju“, jer ako Srbi to ne urade sada, srljaće i dalje u budućnost sa mnogo hipoteka koje nisu riješili“.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

U BEOGRADU PROMOVISAN ROMAN „MAJKA“

Promovisan reprint izdanja knjige „Sudbina Krajine“

ISTINU O SRPSKOM STRADANjU GOVORI „SRCE JOHANOVO“

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: