fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U BEOGRADU PROMOVISAN ROMAN „MAJKA“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/promocia_romana _majka_u_beogradu.jpg

U Beogradu je sinoć promovisano drugo izdanje romana „Majka“, autora Milenka Avramovića, koji govori o majkama srpskih vojnika koje su izgubile čak po tri sina tokom proteklih građanskih ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Autor je pukovnik Vojske Republike Srpske u penziji i aktivni učesnik rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Inspiraciju za knjigu dobio je nakon njegovog posljednjeg susreta sa generalom Ratkom Mladićem i oficirima Vojske Republike Srpske, na kojem im je Mladić saopštio da su za stvaranje Srpske najzaslužnije majke koje su izgubile sinove.

Cilj ovog antiratnog romana, koji je podržao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Predstavništvo Srpske u Beogradu, jeste da svakome smuči rat.

Poruka je da je tu nesreću izazvao neko ko je došao sa strane, nametnuo rat, rukovodio njime i na kraju odlučio kako će ga i kada završiti, kao i da nema veće ljubavi od majčinske ljubavi prema djeci.

Govoreći o inspiraciji za roman, autor je rekao da je Mladić poslije smotre manevarske brigade u Vlasenici obećao oficirima da će saopštiti ko su najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske.

„Mi smo bili ubeđeni da smo to mi i pitali se kakav će biti redoslijed podizanja odlikovanih oficira, ali na ručku koji je Mladić organizovao, on je podigao četiri majke koje su izgubile po tri sina“, rekao je Avramović.

On je dodao da je Mladić tada održao jedan dirljiv govor i da nikada neće zaboraviti scenu kada je te majke Mladić zagrlio i počeo da plače, rekavši „Majke, ja nemam više ništa da vam dam, osim mojih suza“, na šta su i oficiri zaplakali zajedno sa majkama i Mladićem.

Avramović je rekao da ga je to natjeralo da ispita te sudbine i napravi ovaj roman, koji se sastoji iz dva dijela – romanski i istorijski, odnosno obuhvatio je 17 istorijski istinitih događaja kroz koje vodi svoje junake koji su izginuli na putu stvaranja Republike Srpske.

„Nema nijednog dijela romana, koji za podlogu nema istinit događaj“, rekao je Avramović.

On je podsjetio na lik pilota Zorana koji se sam suprotstavlja NATO avionima, na to da u Srpskoj ima 15 majki koje su izgubile po tri člana svoje porodice, a toliko su skromne da ne znaju da zatraže da im se pomogne.

Avramović je podsjetio da je pokrenuta humanitarna akcija da se pomogne majci Zečević iz Sijekovca, kojoj su ubijeni tri sina i muž, maltene na njenim rukama, a kuću su joj srušili, pa će ovom akcijom biti obnovljena.

Pozdravljajući okupljene u svečanoj sali Opštine Novi Beograd, direktor Predstavništva Republike Srpske Mlađen Cicović rekao je da ova knjiga čuva od zaborava istinu o proteklom otadžbinskom ratu i i svih srpskih žrtava koje su položene u temelje Republike Srpske, posebno što je posvećena majkama koje su svoju djecu dale za Srpsku.

Cicović je rekao da je Predstavništvo podržalo ovaj roman, prije svega zbog činjenice da on čuva od zaborava sve što su vrijednosti srpskog naroda i sve što je istina o proteklom građanskom ratu na teritoriji bivše Jugoslavije.

„Roman `Majka` je nešto posebno zato što je majka nešto sveto, ona rodi sina i ne može ništa teže biti nego kada ga izgubi. U romanu se pominju majke koje su u ovom otadžbinskom ratu izgubile i po tri sina, ali opet se iznad svega uzdignu i podržavaju ono što su njihovi sinovi stvorili“, kaže Cicović.

Prema njegovim riječima, ovaj roman je podstakao i humanitarnu akciju da se pomogne porodicama i majkama koje su dale svoju djecu u ovom ratu da im se stvore što povoljniji uslovi za život i da im se obnove kuće.

Cicović je podsjetio da je i predsjednik Srpske Milorad Dodik podržao ovo drugo izdanje romana i aktivno je uključen i u sve te humanitarne aktivnosti u vezi sa pomoći tim porodicama.

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, rekao je da je ova knjiga na neki način romansirani opis srpske istorije, ali nijedan događaj nije izmišljen, te da je ovo mali doprinos u izjednačavanju svih žrtava na ovim prostorima.

„Knjiga govori o našim stradanjima u proteklim ratovima da bi se ispravila na neki način nepravda koja se dešava prema srpskim žrtvama i još se dešava“, rekao je Darko Mladić.

O knjizi je govorio i pjesnik Nedeljko Babić koji je istakao da je ovaj roman svjedočenje „hristolike drame srpskog udesa“ i podsjetio na sudbinu majke Božane, koja je izgubila četiri sina, kćerku, zeta, a nju su pustili iz Goražda kako bi „pamtila“.

Odlomke iz romana čitala je glumica Ivana Žigon, a nastupili su Hor „Slavonija“ i guslar Žarko Milić.

Knjigu je izdao autor i beogradski Institut za izučavanje srpskih stradanja u 20. vijeku.

Milenko Avramović je rođen 1959. godine u selu Vukovići, opština Milići.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

POZIV na promociju romana MAJKA, autora Milenka Avramovića

Ratko Mladić: Majke, ja nemam ništa da vam dam osim mojih suza

Rajko Doleček: Poseta generalu Mladiću u Hagu – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: