fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Promocija dokumentarnog filma „Nebo nad Bjelovarom“ u Beogradu

Projekcija dokumentarnog filma „Nebo nad Bjelovarom“ autora Nedeljka Lajšića biće održana na Vojnoj akademiji u Beogradu, danas od 16 časova.

"Nebo nad Bjelovarom" Foto: RTRS
„Nebo nad Bjelovarom“ Foto: RTRS

Ovaj dokumentarni film do sada je prikazan u deset gradova Republike Srpske i Srbije.

Za projekciju filma „Nebo nad Bjelovarom“ vlada velika zainteresovamost publike, čemu svjedoči činjenica da su u pojedinim gradovima održane i po dvije projekcije.

„Nebo nad Bjelovarom“ je film o majoru Milanu Tepiću i Stojadinu Mirkoviću koji su na herojski način prije gotovo tri decenije poginuli u Bjelovaru braneći vojničku čast i zakletvu.

Major Tepić iz Komlenca u Kozarskoj Dubici poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Sa Tepićem je poginuo i vojnik Mirković, koji je odbio njegovo naređenje da se sa ostalim vojnicima povuče od glavnog objekta i spasi svoj život.

Autor ovog filma posebno naglašava da je važno da nove generacije shvate čin majora Tepića i uđu u srž njegovog djela.

Predsjedništvo tadašnje SFRJ odlikovalo je 19. novembra 1991. godine posthumno majora Milana Tepića Ordenom narodnog heroja Jugoslavije i proglasilo ga narodnim herojem za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom napada na kasarnu JNA u Bjelovaru.

Njegovo ime nose ulice mnogih gradova u Srpskoj i Srbiji, kasarna u Jakovu kod Beograda, a spomen-ploča njemu u čast nalazi se u jednoj zgradi Generalštaba Vojske Srbije na Topčideru.

Posmrtni ostaci majora Tepića, za koje se vjeruje da su na području Hrvatske, još nisu predati porodici.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Film „Nebo nad Bjelovarom“ pokazuje kako se iskreno voli …

Detalji poslednjeg dana života majora: Tepić je sklonio …

Dokumentarni film o herojstvu Milana Tepića i Stojadina …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: