fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Procesuirati sve odgovorne za zločine nad Srbima

Predsjednik Boračke organizacije u Srebrenici Gojko Simić izjavio je za Srnu da se nada da je hapšenje trojice bivših pripadnika tzv. Armije BiH zbog zločina nad Srbima na području Srebrenice samo početak i da će pravosuđe BiH početi da radi nepristrasno, kao i da će procesuirati sve počinioce.

Srebrenica
Srebrenica

„Nećemo biti zadovoljni dok svi koji su počinili brojne zločine po srpskim selima u Podrinju ne budu odgovarali za zlodjela“, poručio je Simić.

On je rekao da je davno bilo vrijeme da počnu hapšenja i da konačno počinioci zločina nad Srbima budu procesuirani.

„Nismo zadovoljni dosadašnjim radom Tužilaštva i Suda BiH. Godine prolaze, a ne podižu se optužnice za brojne zločine nad Srbima počinjene od 1992. do 1995. godine na području srednjeg Podrinja gdje je ubijeno oko 3.300 Srba od kojih je više od polovine civila“, rekao je Simić.

On je izrazio očekivanje da i ovo privođenje neće biti „sudska farsa“ koja će se završiti informativnim razgovorom i puštanjem osumnjičenih ili oslobađanjem od optužbe uz ustaljeno obrazloženje „zbog nedostatka dokaza“, što je uobičajeni izgovor kada je riječ o zločinima nad Srbima.

Simić je istakao da je poznato da su zločini počinjeni, da se znaju imena žrtava i počinilaca i da je na pravosuđu da prikupi te dokaze, a ne da čeka da svjedoci umru i da paušalno odbacuju optužbe.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović rekao je da podržava hapšenje i procesuiranje počinilaca zločina kojih je mnogo sprovedeno nad srebreničkim i bratunačkim Srbima u posljednjem ratu.

„Nadam se da neće biti kao do sada, da neki Bošnjaci budu privedeni zbog počinjenih zločina nad Srbima i nakon davanja izjava budu pušteni, a da onda uslijede masovna hapšenja Srba koji poslije budu zadržani mjesecima u pritvoru i osuđeni“, rekao je Milovanović.

On je naveo da je mnogo zločina počinjeno i da je sramota da niko za više od 20 godina nije odgovarao za oko 3.000 Srba koje su ubile muslimanske snage iz Srebrenice.

Milovanović je istakao da je skeptičan jer nema povjerenje u rad Tužilaštva i Suda BiH i njihovu objektivnost i nepristrasnost jer su do sada osuđivali samo Srbe, a ignorisali srpske žrtve.

Predsjednik srebreničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Mladen Grujičić ističe da je nedopustivo da za 20 godina nakon rata niko ne odgovara za plansko protjerivanje i etničko čišćenje srpskog naroda, kao i više stotina srpskih civilnih žrtava koje su ubijane na kućnom pragu ili su mučene, a zatim masakrirane.

Grujičić je naveo da se očekuje procesuiranje i osuda počinilaca zločina, a ne formalna privođenja i razgovori sa zločincima kao „uz kafu“ nakon čega budu pušteni da se brane sa slobode, a nakon dužeg vremena predmeti se zagube ili se postupci obustavljaju zbog nedostatka dokaza ili svjedoka.

„Treba da odgovaraju svi za počinjene zločine na Zalazju, ali i u desetinama drugih srpskih sela u srednjem Podrinju i šire. Ovdje su počinjeni stravični masovni zločini i nije se smjelo čekati ovoliko godina da počinioci budu na slobodi“, ocijenio je Grujičić.

Prema njegovim riječima, Zalazje je samo jedno od srpskih sela gdje su u jednom danu, osim 69 poginulih, tragičnog Petrovdana, nestala još 22 Srbina, od kojih se 10 još vode kao nestali, a sedam je zarobljeno živih i još nisu pronađeni.

Od 22 nestala, 10 je slučajno ekshumirano 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Posmrtni ostaci stradalih su poslije više od godine dana identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Po nalogu Tužilaštva BiH Sipa je jutros na području Tuzle uhapsila Izeta Arifovića zvanog Ćiza, Suada Smajlovića zvanog Šošin i Amira Salihovića zvanog Arkan koji su osumnjičeni za počinjene ratne zločine u srebreničkom selu Zalazje na Petrovdan 1992. godine.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: