Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Proces kažnjavanja Bošnjaka nije ni počeo, a imena su dobro poznata

Predsjednik Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević ocijenio je da je nedavno hapšenje vojnog atašea BiH u Belgiji Enesa Jahića, okrivljenog za ratne zločine u Bradini, samo dokaz da u BiH proces kažnjavanja za zločine nad Srbima, posebno kada je riječ o muslimanskim funkcionerima, nije čestito ni započeo iako su imena zločinaca dobro poznata.

Milivoje Ivanišević Foto: SRNA
Milivoje Ivanišević Foto: SRNA

On je ukazao da je na području opštine Konjic evidentirano 297 ubijenih i 172 nestale osobe srpske nacionalnosti, a da posebnu pažnju zavređuju logori, njihovi komandanti, isljednici i stražari.

„U BiH je prema dokumentaciji Komiteta za prikupljanje podataka o zločinima protiv čovječnosti i međunarodnog prava evidentirano 536 logora u kojim je bilo zatvoreno više desetina hiljada ljudi srpske nacionalnosti. Broj ubijenih se nikada neće saznati. U tim mučilištima je na raznim dužnostima i poslovima bilo angažovano ne manje od 5.000, bez izuzetka, zločinaca“, rekao je Ivanišević u pisanoj izjavi za „Večernje novosti“.

On je naglasio da su imena zločinaca poznata, da su ih dali preživjeli zatvorenici i da se ona decenijama nalaze u policijskim dokumentima.

„Jedino je nejasno zašto su ti zlikovci, poput uhapšenog Enesa Jahića na slobodi“, pita Ivanišević.

On postavlja i pitanje zašto nisu pronađeni, a nisu ni traženi odgovorni za zločine u logoru „Luke“ kod Bihaća u kojem je, između ostalih, ubijena Boja Kenjalo rođena 1888. godine, koja je vjerovatno najstarija srpska žrtva u 20. vijeku.

„Pominju se neki Crni i Fikret, ali i Kemal Kokić i Kemal Lipovača“, istakao je Ivanišević.

Prema njegovim riječima, poznata su imena i svih upravnika, isljedika, mučitelja i ubica u logoru „Silos“ u Tarčinu, a među njima su Bećir Hujić, Šerif Mešanović Šera, Asim Korić, Fadil Čović, Refik Tufo, Mustafa Kektić i Enver Dupovac.

Ivanišević je podsjetio i na to da je samo na prostoru Sarajeva evidentirano 123 logora za Srbe kroz koje je prošlo više hiljada ljudi, a broj ubijenih nikada nije istražen.

„U evidenciji je i pet logora – javnih kuća sa više od 200 žena srpske nacionalnosti, starih od 12 godina pa na više. Mnogi od odgovornih su na odgovornim funkcijama u BiH“, tvrdi Ivanišević.

On je rekao da su među zločincima i brojni državljani Srbije – Sandžaklije i da se ne može objasniti zašto je Beograd indiferentan prema svojim državljanima koji su počinili zločine nad Srbima i to ne samo u logorima BiH već i u Hrvatskoj.

„Izgleda nevjerovatno, ali od kada je u Šapcu 1992. godine suđeno braći Repić za maltretiranje muslimanskih zatvorenika u Zvorniku, u Srbiji je osuđeno ili isporučeno Hagu nekoliko stotina Srba. Za to vreme nijednom državljaninu Srbije nije suđeno za zločine nad Srbima. Možda takvih nema ili takav greh opet treba oprostiti“, zaključio je Ivanišević.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ivanišević: Srpske žrtve nestanu kad ih zločinci popisuju …

Ivanišević: Prikriva se da nije bilo civilnih bošnjačkih …

Milivoje Ivanišević: Zlodela nad Srbima i dan-danas se …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: