fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПРЊАВОР: Покољ Срба код градског гробља-гробница „Радуловац 1941“

ndh

4. децембра 2019. године навршава се 78 година од страдања Срба у масовноj гробници „Радуловац 1941.“ поред прњаворског градског гробља.

Пише: Боjан Милиjашевић, СОЗ Прњавор

4. децембра 1941. године око поднева, оружане снаге Независне државе Хрватске из гарнизона у Прњавору упадаjу у села западно од Прњавора: Чорле, Парамиjе, Млинце и Лишњу.

Једна група усташа и домобрана у селу Лишњи, тачниjе на имању Николе Чорног, хватаjу већи броj Срба коjи су се ту затекли jер су то jутро дошли циjеде уље из сjеменки управо код Чорног. Срби нису слутили никакву опасност.

Заробљенике тада спроводе до Симића брда уздигнутих руку, гдjе су их построjили, претресли и одузели све драгоцjености. Након краћег разговора газде Николе Чорног са усташким сатником, заробљене људе поновно враћаjу у Николино двориште гдjе их поново построjаваjу. Усташки сатник тада издаjе наредбу: „Сви коjи су дошли код Николе Чорног да праве уље нека иступе, узму своjе ствари и стану у строj!“

Када су они коjи су их имали узели ствари и вратили се у строj, усташки сатник jе наредио: „Ви с врећама марш кући, остали правац Прњавор!“

У то вриjеме стигла jе и друга група усташа и домобрана коjа jе тjерала у двиjе колоне Србе из села Чорли, Парамиjа и Млинаца. Стариjе и изнемогле људе усташе су тукли кундацима уз псовке. Заjедно са овим Србима хрватска воjска jе похватала и 12 Украjинаца гркокатолика и Пољака римокатолика мислећи да су Срби, али су их на Симића брду након легитимисања пустили кућама.

Око тридесетак Срба jе тога 4. децембра отjерана у прњаворски логор.

Једна група часних Пољака и Украjинаца jе отишла у Прњавор 2 дана касниjе, тачниjе 6.децембра да моли котарског предстоjника Филиповића да се комшиjе Срби пусте кућама али их он истjеруjе ван. Ти људи су тада сазнали да су комшиjе Срби побиjени исту вече када су и дотjерани у Прњавор.

Тог 6. децембра jе заробљена и група Срба из села Гаљиповци коjе су усташе проводиле кроз Прњавор вичући наоколо како су похватали четнике. Забиљежено jе остало сjећање на то како су те заробљене Србе усташки орjентисани Прњаворчани пљували и псовали док су их усташе проводили у затвор.

Срби ухваћени у тоj рациjи су поклани исто вече када су доведени у Прњавор, 4. децембра 1941. године и затрпани у масовноj гробници испод градског гробља у Прњавору. Постоjе свjедочења jедне стариjе прњаворчанке коjа jе као диjете видjела да jе земља дисала и дизала се, те да су поjедини Срби ту и недоклани и живи закопани.

Radulovac 1941  Radulovac 1941

Жртве никад нису биле опоjане, а Субнор jе тек седамдесетих година подигао спомен-плочу са неколицином имена пострадалих.

Активностима Светосавске омладинске заjеднице, ова масовна гробница jе очишћена те jе постављена саобраћаjно-туристичка сигнализациjа коjа упућуjе пролазнике на ово стратиште.

Ово стратиште jе названо „Радуловац 1941.“ по имену самог локалитета и мjеста страдања.

Да ли је ту побиjено jош људи не зна се, мада постоjи сумња да jе броj страдалих на овом локалитету много већи. Са сигурношћу не можемо говорити о тачном броjу страдалих Срба у овоj масовноj гробници, али се зна да су ту пострадали сљедећи:

1.Чолић Душан,
2.Гаjић Недо,
3.Кнежевић Ђуро,
4.Кнежевић Марко,
5.Јањић Недо,
6.Микић Димитриjа,
7.Самчевић (Самац) Ненад,
8.Стоjаковић Тривун,
9.Стоjаковић Јован,
10.Репић Ново
11.Васић Драгутин,
12.Васић Раjко,
13.Васић Милан,
14.Васић Елизеjа,
15.Васић Стоjан,
16.Васић Богомир,
17.Миладиновић Марко,
18.Миладиновић Бранко,
19.Симић Новак,
20.Марић Елизеjа,
21.Вучић Ђорђо,
22.Ракић Мирко.
23.Тубоњић Марко

Нека Вам jе слава мученици српски!

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/soz.jpg

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: