Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

ПРИВРЕМЕНО ОДГОЂЕНА ДЕЛОЖАЦИЈА ПОРОДИЦЕ БАБИЋ

Породица Бабић из Козарске Дубице

Породица Бабић из Козарске Дубице


Деложациjа породице Бабић из Козарске Дубице данас jе привремено одгођена, након jедночасовних преговора са судским извршиоцима.

Након одлагања деложациjе, Горан Бабић (43) поново jе апеловао на институциjе и организациjе у Републици Српскоj, коjе се баве заштитом људских права, права породице и дjеце, да им помогну да риjеше проблем одузимања имовине коjу су у ратном периоду замиjенили са породицом Сукнаjић.

Бабић jе своjу имовину у Пакрачкоj Пољани у Хрватскоj, из коjе jе избjегао, 1992. миjењао за имовину Петра и Славице Сукнаjић у Козарскоj Дубици, на адреси Парнице бб.

Према одлуци Окружног суда, Бабићи мораjу да напусте имање, а деложациjа jе према налогу надлежног Суда била заказана за данас у 9.00 часова.

“Надам се да нас неће дирати барем до краjа школске године. Остаjемо овдjе до љета, али на оваj начин ситуациjа ниjе риjешена. Надам се да ће државне институциjе помоћи да се ова ситуациjа риjеши и да ће неко стати на страну наших права. Ако завршимо на улици ићи ћу са породицом пред зграду Владе Републике Српске”, изjавио Бабић новинарима.

Према његовим риjечима, преминули Петар Сукнаjић са коjим jе миjењао имовину 1992. године, за живота никада ниjе тражио раскидање уговора о замjени некретнина, али су то урадили његови насљедници 2000. године, послиjе оставинске расправе.

“Са Сукнаjићем сам миjењао новоизграђену, али недовршену кућу у коjу сам до сада, према процjени судског вjештака, уложио 50.000 КМ, док jе моjа кућа у Хрватскоj потпуно девастирана, jер Сукнаjићи у њоj уопште нису боравили”, истакао jе Бабић и додао да када су доселили у ову кућу имали само jедну адаптирану просториjу.

Он наглашава да кућа ниjе била условна за живот.

“Имали смо само jедну просториjу у коjоj се могло живjети, а и ту смо просториjу накнадно реновирали. Воду, струjу ни телефон нисмо имали, то смо све накнадно урадили, те уредили и спрат куће, поставили столариjу и адаптирали степениште за што све имам документациjу. Суд све то негира и тражи да свако иде на своjе након 23 године”, каже Бабић.

Он истиче да ниjе против одлуке Суда, али да jе проблем што jе кућа коjу jе миjењао са породицом Сукнаjић у Пакрацу девастирана.

Бабић подсjећа да су у Пакрацу сви радили у државним институциjама и имали уредан дом, сређено имање, те да jе по доласку у кућу Сукнаjића морао годинама улагати новац да адаптира кућу да буде условна за живот.

“Ово ни сада ниjе некакво имање, а можете замислити какво jе било приjе 23 године”, рекао jе Бабић.

Породицу Горана Бабића, коjи jе претходно изjавио да ни по циjену живота неће пристати на деложациjу, чине супруга, осамдесетогодишња маjка, сестра инвалид и двоjе малољетне дjеце, старости пет и шест година.

Кристина Бабић, Горанова супруга, каже да неће изаћи из куће, jер нема гдjе.

“Не желим да идем на улицу. Никоме ништа не дугуjем, немам кредите и све што имам су моjе кћерке и оно што се налази у кући. Шта треба, да их узмем за руку и изађем на улицу? Ми све ове године плаћамо адвоката, исцрпљени смо и психички и материjално”, изjавила jе новинарима Бабићева.

Она jе додала да jоj наjтеже пада што дjеца циjелу ситуациjу посматраjу и тугуjу због тога.

Замjеник начелника општине Козарска Дубица Љубомир Марjановић изjавио jе да подршка jавности и институциjа у овом случаjу не смиjе изостати.

“Ово jе први овакав случаj на подручjу општине Козарска Дубица и мали покушаj да помогнемо породици Бабић. Они су родом из Пакрачке Пољане и сви знате да jе она позната по Томиславу Мерчепу и његовим `одредима смрти`. Мислим да подршка jавности мора постоjати, поготово подршка институциjа Српске мора бити jача него што jе била до сада, не само за породицу Бабић него за све породице коjе су у сличноj ситуациjи”, изjавио jе Марjановић.

Предсjедник Удружења грађана “Заjедно до истине” Горан Дражић изjавио да то удружење заступа популациjу коjа jе извршила замjену имовине у такозваном спорном периоду и да су породица Бабић чланови Удружења.

“Прича породице Бабић jе истинита и они имаjу документе коjи то потврђуjу, приjе свега уговор о замjени коjу су извршили са дотичним људима и коjи jе сада одлуком Окружног суда Републике Српске проглашен ништавним. Овдjе jе риjеч о томе да имовина коjа jе дата у замjену ниjе враћена породици Бабић што jе законска обавеза”, рекао jе Дражић.

Он jе подсjетио да jе имовина породице Бабић у Пакрацу уништена и имовину би требало вратити у стању у каквом jе била у моменту замjене, што прописуjе закон.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

БАБИЋ НЕ ПРИСТАЈЕ НА ДЕЛОЖАЦИЈУ

4. Problem oduzetog stanarskog prava izbjeglih Srba iz Republike …

Отимачина, шиканирање и правосудна фарса – Jadovno 1941.

Четницима ниjе место у Загребу! – Jadovno 1941.

ОТИМАЧИНА ДОЛАЗИ НА НАПЛАТУ – Jadovno 1941.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: