Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prislužene svijeće kod stare zgrade policijske stanice

Prisluživanjem svijeća za pokoj duša ubijenih i polaganjem cvijeća kod stare zgrade policijske stanice, u Srebrenici je počelo odavanje počasti Srbima mučenim i ubijenim u srebreničkim logorima u toku posljednjeg rata.

Prisluživanjem svijeća za pokoj duša ubijenih i polaganjem cvijeća kod stare zgrade policijske stanice, u Srebrenici je počelo odavanje počasti Srbima mučenim i ubijenim u srebreničkim logorima u toku posljednjeg rata
Srebrenica – odavanje počasti Srbima
ubijenim u srebreničkim logorima

Organizator ovog obilježavanja je Udruženje građana “Istočna alternativa” Republike Srpske, a prisustvuje i predsjednik “Istočne alternative” Srbije Dragan Todorović.

Članovi Udruženja i porodica i ubijenih Srba u 11.00 časova položiće cvijeće i ispred zgrade Osnovnog suda u Srebrenici koji je u ratu bio logor u kome su mučeni i ubijani zarobljeni i Srbi koji su 1992. godine ostali lojalni tadašnjoj muslimanskoj lokalnoj vlasti u ovom mjestu, od kojih skoro niko nije preživio.

“Na toj lokaciji biće služen parastos za više od 100 Srba ubijenih u srebreničkim logorima”, rekao je predsjednik “Istočne alternative” Vojin Pavlović.

Najavljena je i posjeta objektu “pilićarnik” u Gornjim Potočarima u kojem su bili zatvoreni svi pohvatani mještani-civili iz srebreničkog srpskog sela Čumavići prilikom upada muslimanskih oružanih grupa početkom maja 1992. godine.

“Nenaoružani mještani tog sela nisu pružali nikakav otpor, niti su predstavljali bilo kakvu prijetnju, ali su bili žrtva etničkog čišćenja koje je izvodila muslimanska vlast i vojska, i zatvoreni su u taj logor gdje su u nehumanim uslovima preživljavali razne torture”, rekao je Srni Pavlović.

On je naveo da su u udruženju odlučili da 13. jula odaju počast srpskim žrtvama zbog toga što su zarobljeni Srbi na Zalazju, na Petrovdan 1992. godine, odvedeni i 13. jula zatvoreni u zgradu Osnovnog suda i od tada im se gubi svaki trag.

Ni do danas 10 od 22 zarobljena još nije pronađeno i vode se kao nestali 24 godine.

“Od 22 zarobljenih, njih sedam odvedeni su živi u Srebrenicu, zatvoreni u sudsku zgradu, tu su mučeni i zlostavljani i još nije poznato kako su ubijeni i gdje su ukopani njihovi posmrtni ostaci”, istakao je Pavlović.

Govoreći o obilježavanju mjesta srpskog mučenja i stradanja, Pavlović je podsjetio da je pokrenuta inicijativa da se, u skladu sa zakonom koji omogućava obilježavanje svih mjesta ratnih stradanja, postavi spomen-ploča ubijenim Srbima na zid zgrade Osnovnog suda u Srebrenici, kao i na drugim objektima koji su služili kao logori za Srbe u ovom mjestu.

“Te spomen-ploče treba da obilježe mjesta stradanja nevinih ljudi i budu opomena da se nesreća, kakva se dešavala od 1992. do 1995. godine u ovom mjestu, više nikada nigdje ne ponovi”, poručio je Pavlović.

On je istakao da se već pet godina obilježava mjesto srpskog stradanja pred zgradom srebreničkog suda, a od ove godine planiran je obilazak i lokacija ostalih logora.

Pavlović je dodao da će “Istočna alternativa” tražiti od nadležnih u Srpskoj da se današnji datum uvrsti u kalendar obilježavanja značajnih istorijskih događaja i da se redovno odaje počast ubijenim Srbima u ovim logorima, za koje niko nije odgovarao.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Danas obilazak suda i drugih mjesta gdje su ubijani zarobljeni Srbi

Poziv Durakoviću da oda počast žrtvama zajedno sa Srbima …

Saslušana Vojinka Pavlović o stradanju civila iz …

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: