Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas obilazak suda i drugih mjesta gdje su ubijani zarobljeni Srbi

Predsjednik Udruženja građana “Istočna alternativa” iz Bratunca Vojin Pavlović pozvao je građane srednjeg Podrinja da danas sa članovima ovog udruženja prisluže svijeće za pokoj duša nastradalih i polože vijence na lokacijama u Srebrenici na kojima su u posljednjem ratu mučeni i ubijani Srbi.

Poziv Foto: SRNA
Foto: SRNA

Pavlović poziva građane da prisluže svijeće uz zgradu Osnovnog suda, stare policijske stanice u Srebrenici i objektu zvanom “pilićarnik” u Gornjim Potočarima i prisustvuju pomenu zvjerski mučenim i ubijenim Srbima u Srebrenici.

“U posljednjem ratu u tim objektima bili su logori za Srbe, gdje su zatvarani, ispitivani, tučeni, mučeni i na razne načine umirali. Skoro niko nije preživio te torture, a oni rijetki koji su eventualno bili razmijenjeni ubrzo su umirali od posljedica batina i tortura koje su pretrpjeli”, kaže Pavlović.

On podsjeća da su Srbe mučile i ubile zločinačke horde pod komandom Nasera Orića, kome je počelo suđenje za pojedinačne, ali ne i za masovne zločine koje je organizovao, naređivao i sam u njima učestvovao

Pavlović je precizirao da će polaganje cvijeća i prisluživanje svijeća za pokoj duša zlostavljanih i svirepo ubijenih Srba biti organizovano sutra u 10.00 časova ispred stare zgrade policijske stanice, a sat kasnije pred zgradom Osnovnog suda u Srebrenici gdje su mučeni i ubijeni mnogi zarobljeni, ali i Srbi koji su na početku rata ostali u ovom mjestu lojalni tadašnjoj muslimanskoj vlasti.

Nakon obilaska stratišta i polaganja cvijeća u Srebrenici biće organizovan prevoz do Gornjih Potočara do objekta “pilićarnik”, u koji su bili zatvoreni svi stanovnici srpskog sela Čumavići, u koje su bez otpora upale muslimanske snage i u kućama zarobile svo civilno stanovništvo, a potom ih zatvorili u pilićarnik gdje su ih mučili i držali u neljudskim uslovima.

On očekuje da će Policija Republike Srpske obezbijediti ovaj skup kako bi protekao mirno i da nesmetano bude položeno cvijeće i odata počast srpskim žrtvama na mjestu njihovog ubistva, kod bivših logora.

Pavlović ističe da su se odlučili da 13. jula odaju počast srpskim žrtvama zbog toga što su zarobljeni Srbi na Zalazju na Petrovdan 1992. godine odvedeni i 13. jula zatvoreni u zgradu Osnovnog suda, od kada im se gubi svaki trag.

Ni do danas 10 od 22 zarobljena Srbina još nisu pronađena i vode se kao nestali već 24 godine.

Njih sedam odvedeni su živi u Srebrenicu, zatvoreni u sudsku zgradu gdje su mučeni i zlostavljani i još je nepoznato kako su ubijeni i gdje su ukopani njihovi posmrtni ostaci.

Pavlović je pozvao građane Podrinja da dođu i odaju počast nevinim srpskim žrtvama umorenim u srebreničkim kazamatima.

On kaže da je pokrenuta inicijativa da se, u skladu sa zakonom koji omogućava obilježavanje svih mjesta ratnih stradanja, postavi spomen ploča ubijenim Srbima na zid zgrade Osnovnog suda u Srebrenici kao i na drugim objektima koji su služili kao logori za Srbe u ovom mjestu.

“Te spomen-ploče treba da obilježe mjesta stradanja nevinih ljudi i budu opomena da se nesreća kakva se dešavala od 1992. do 1995. godine u ovom mjestu, više nikada nigdje ne ponovi”, poručio je Pavlović.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Poziv Durakoviću da oda počast žrtvama zajedno sa Srbima …

Saslušana Vojinka Pavlović o stradanju civila iz …

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: