Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PRIPREME TEKU PREMA PLANU

donja gradina table.jpg

Pripreme za parastos i pomen žrtvama ustaškog genocida u Donjoj Gradini, koji će biti održan 22. aprila, teku prema planu i u skladu aktivnostima koje je utvrdio Organizacioni odbor, izjavio je direktor Spomen-područja “Donja Gradina” Milorad Bukva.

“Na dosadašnjim sjednicama Organizacionog odbora, na čijem čelu je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, usaglašen je okvirni program i protokol kojima je, između ostalog, predviđeno polaganje vijenaca i cvijeća, pomen i parastos žrtvama u Spomen-području `Donja Gradina` i obraćanje zvaničnika”, rekao je Bukva Srni i dodao da sve pripreme koje se odvijaju u Spomen-području teku neometano i prema planu.

Bukva je otkrio da će ove godine parastosu i pomenu u Donjoj Gradini, između ostalih, prisustvovati visoka delegacija Vlade Izraela koju će činiti dva ministra, te patrijarh jerusalimski Teofil Treći, poglavar Jerusalimske pravoslavne crkve.

“Posjeta izraelske delegacije sa patrijarhom jerusalimskim na čelu koji će prvi put prisustvovati parastosu u Donjoj Gradini, govori sa koliko se pažnje pristupa organizaciji ovog događaja”, ocijenio je Bukva.

On je dodao da će kao i prethodnih godina parastosu i pomenu nevinim žrtvama ustaškog genocida u Donjoj Gradini i Jasenovcu prisustvovati najviši politički zvaničnici Srpske i regiona, te drugi predstavnici političkih, vjerskih, diplomatskih, kulturnih institucija i organizacija.

Prema protokolu koji je utvrdio Organizacioni odbor, parastos žrtvama ustaškog genocida u Donjoj Gradini biće služen 22. aprila u 12.00 časova u Spomen-području “Donja Gradina”.

Dogovoreno je da akademija u pomen nevino stradalim žrtvama Jasenovca bude održana 21. aprila u Kozarskoj Dubici.

Parastosu u Donjoj Gradini prethodiće otvaranje izložbe učeničkih likovnih radova o temi “Jasenovac” u 10.00 časova, a brojne delegacije položiće vijence na grobna polja u Donjoj Gradinu u 11.30 časova.

U Donjoj Gradini i zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac stradalo je više od 800.000 nevinih žrtava, isključivo zbog toga što su bili Srbi, Jevreji, Romi ili antifašisti.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, više od 23.000 Jevreja i 80.000 Roma.

Logor u Donjoj Gradini nalazio se u BiH, preko puta Jasenovca u Hrvatskoj, odmah iza ušća rijeke Une u Savu i formiran je 1941. godine.

Gradina je predstavljala masovno jasenovačko stratište, tj. “prihvatni logor” dok ustaše ne likvidiraju mnogobrojno srpsko stanovništvo dovedeno iz BiH i drugih krajeva zloglasne Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: